Представители на петте общини в Ямболска област поискаха общинските язовири, които не се стопанисват и представляват заплаха, да бъдат премахвани. Те са се обединили около това становище по време на заседание на кризисния щаб, съобщава БНР.

Във всички водоеми в Ямболско се поддържа сравнително ниско водно ниво. Обезпокоително е състоянието на речното корито на Тунджа при град Елхово, но предстои почистване в горната част на реката. Някои от каскадните язовири също представляват опасност. Това се отнася и за големия близо 500 дка водоем до елховското село Пчела. Зам.-кметът Пепа Кючукова определи състоянието му като застрашаващо.

По думите й има съществени проблеми по отношение на преливника. На 115 000 лева възлиза стойността на ремонта. В настоящия момент общината няма този свободен финансов ресурс, за да вземе адекватни мерки за отстраняване на повредите.

В Ямболска област има 300 язовира, като само 4 са държавни. През последните години за общинските водоеми няма особен интерес от наематели и концесионери и така голяма част остават без ежедневен контрол, а техническото им състояние предполага по-скоро да бъдат премахнати, отколкото да се ремонтират.