Тези дни пожари пламнаха в пшенични масиви в Добричко, съобщи "24 часа".

Около 11 ч днес е получен сигнал за пожар в пшенична нива край село Овчарово - каза директорът на противопожарната служба в Добрич комисар Дарин Димитров. Според него са изгорели около 40 дка пшеница, но до 15 ч екипите още са оглеждали района, за да се установят причината за запалването.

20 дка с пшеница в землището на с. Божурово, община Добрич, са изгорели при пожар на 20 юли. Сигналът е бил получен в противопожарната служба, около 14:28 ч. Към мястото на огъня е бил изпратен един пожарен автомобил.

По думите на директора на противопожарната служба - най-вероятната причина за избухването на пожара е неправомерно боравене с огън или изхвърлена незагасена цигара. Спасени са били шест декара от посевите. В края на миналата седмица огън е изпепелил други 5 дка с пшеница в община Каварна.

Според него пожарите по жътва обикновено се дължат на небрежност, защото никой не иска да си загуби реколтата. Могат да възникнат от хвърлена незагасена цигара, от палене на огън в горските пояси от туристи, от запалване в сметища.

Друга причина е неправомерно боравене с открит огън - пожари от самозапалване на житни ниви от стъкла от счупени бутилки в тях, които се нагряват от слънцето, от искра по проводниците за високо напрежение, причинена от птици, обясни той. 

170 горски пожара потушени за денонощие у нас

170 горски пожара потушени за денонощие у нас

Изпепелени са стотици декари пшеница