От дружеството, което управлява рудник "Ораново", не са предоставили изискваните технически документи и проекти за извършваната повърхностна ликвидация на мината.
Това заяви кметът на община Симитли Апостол Апостолов, цитиран от БНР.

Припомняме, повод за неговото изказване е смъртта на миньор в понеделник, 13 ноември и множеството незаконни изкопи на повърхността на рудника.

Миньор почина след инцидент в рудник "Ораново"

Миньор почина след инцидент в рудник "Ораново"

Поредно срутване за тази година

Според Апостолов, на повърхността на рудника на практика се извършва въгледобив по открит способ, за което мина "Пирин"- Ораново няма разрешение. Жителите на квартал "Ораново", който е в непосредствена близост до минните терени, също са категорични, че зад незаконните изкопи на практика има добив на въглища.

Незаконни разкопки над рудник "Ораново" застрашават мината

Незаконни разкопки над рудник "Ораново" застрашават мината

На Инспекцията по труда им трябват няколко дни за проверка

Повод за думите му са резултатите от проверка на дирекция "Национален строителен контрол" през месец октомври.
Управителят Димитър Ванков е поискал от Министерството на енергетиката съгласуване само за повърхностно улавяне на водите и предотвратяването на нахлуването им в минните галерии чрез прокопаване на отводнителни траншеи и е получил такова съгласуване, каза Апостолов.

Това е изключително опасно, твърди кметът на общината, тъй като районът е силно сеизмичен. През 2012 г. там беше регистрирано едно от най-големите свлачища в България.

Инспектори по труда влязоха на проверка в рудник "Ораново"
Обновена

Инспектори по труда влязоха на проверка в рудник "Ораново"

Вчера там имаше инцидент със загинал работник

В рудник "Ораново" се извършват незаконни дейности, твърди кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Според него те застрашават не само миньорите, но и живеещите наоколо заради огромните свлачищни процеси.

Сигналът за незаконните изкопни дейности на повърхността на мината на терен от около десет декара, който е част от концесионната територия, е подаден още през месец юли от община Симитли до всички контролни институции.