От Главна инспекция по труда започнаха проверка след като във вторник в рудник "Ораново" загина миньор. Загиналият на 14 ноември 2017 г. е газоизмервач, съобщиха от ГИТ.

Той е бил в рудник "Ораново", който е към "Пирин - Ораново" ЕООД, Перник.

По първоначални данни от разследването около 16:40 часа по уклон № 2 се движат четирима работници за влизане в рудника. Единият от тях е пострадалият.
По същото време електровозчикът на горно ниво е извършвал маневрени операции с един вагон, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път. Преди това бариерата е била вдигната и вагонът полита надолу по уклона.

Миньор почина след инцидент в рудник "Ораново"

Миньор почина след инцидент в рудник "Ораново"

Поредно срутване за тази година

Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката. Уклонът е с наклон от 35 градуса, вагонът набира скорост и около 120-ия метър и удря работника. Другите трима не са засегнати, пишат от ГИТ.

Незаконни разкопки над рудник "Ораново" застрашават мината

Незаконни разкопки над рудник "Ораново" застрашават мината

На Инспекцията по труда им трябват няколко дни за проверка

Пострадалият е получил първа долекарска помощ, изнесен е на повърхността и е откаран в спешен център на болницата в Благоевград, но по-късно умира.

Контролните органи на ДИТ Кюстендил продължават разследването на злополуката до пълното изясняване на причините, довели до нея. Загиналият работник е минал инструктаж в деня на злополуката.

Междувременно от прокуратурата обясниха, че Благоевградската окръжна прокуратура разследва смъртта на миньор в рудник "Ораново".

Досъдебното производство е за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, която представлява източник на повишена опасност.

От държавното обвинение уточняват, че вчера, около 17 часа, в рудник "Ораново", миньор е получил тежки травми. По-късно той е починал от тях в болницата.

Разследването е започнало незабавно с оглед на местопроизшествието в рудника, извършен късно вечерта след инцидента. В огледа са участвали следовател при Окръжен следствен отдел към ОП - Благоевград и служители от Инспекция по труда.
Предстои провеждане на разпити и назначаване на експертизи.