Обективното състояние на язовир "Цонево" е катастрофално и това личи от пръв поглед, твърдят от ПП АБВ в сигнал, разпратен до медиите. Председателят на партия Румен Петков е разтревожен, тъй като варненци не знаят истината. От АБВ припомнят, че по същия начин са предупреждавали за кризата в Перник, никой не им е обърнал внимание, което означава, че ситуацията може да се повтори и във Варна.

Справката показва, че към момента язовир "Цонево" има полезен обем не повече от 123 млн. куб. м. При положение, че общият обем на язовира е 330 млн, а полезният от него - 309 млн. Обективно нивата са много по-ниски, посочват от АБВ и се позовават на сравнителна справка, че полезният обем през декември 2017 година е бил 170 млн. куб. м., през 2018 година - 204 млн. куб. м., а през декември 2019 година - 128 млн. куб. м.

Те разпращат и снимки, на които се вижда мост, който хората там не са виждали от построяването на язовира.

Снимка 464759

Източник: ПП АБВ

"Разбира се, за това са виновни онези, които са построили язовира, който има наглостта да пресъхва по време на десетгодишното управление на Борисов", заявяват от АБВ и искат варненци да знаят какво го очаква и каква реално е ситуацията: Защото ако не са Девненските извори, градът сега да е изправен пред катастрофа.

Според АБВ под въпрос с безхаберието си Борисов е поставен и туристическият сезон.

Язовир "Георги Трайков", както от АБВ наричат язовир "Цонево, е построен през 1974 година.