Жителите на Варна искат да се предприемат обезопасителни мерки на пешеходната пътека на булевард "Осми пехотен приморски полк" 1, на която вчера загинаха 2 жени.

Предложенията са различни - за поставянето на пешеходен светофар или за изграждането на повдигната пешеходна пътека.

Мястото е изключително оживено и се намира на метри от сградата на общината във Варна.

По думите на началника на КАТ във Варна посочи гл. инспектор Петко Камбуров пред bTV от 2016 година досега на пешеходната пътека са възникнали 8 инцидента, като само вчерашният бил с фатален край. На мястото има извършено обследване и според него участъкът не се характеризира като опасен и рисков.

Това мнение обаче не се споделя от Евгений Балев от велоклуб "Спартак".

"Не мога да се съглася с полицията, че този участък е безопасен и за три години 8 блъснати са нищо. Преди години тук имаше повдигната пешеходна пътека и беше много по-спокойно за пресичане. Пресичане на формат шест платна не е безопасно - това е като магистрала", заяви Балев.

Жители също недоволстват от пешеходната пътека - водачите не спирали на пешеходците.

Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна

Две жени загинаха, блъснати от шофьорка на пешеходна пътека във Варна

Пешеходната пътека до сградата на общината

От общината информират, че пешеходната пътека е проблемна. Имало предложение да бъде изцяло премахната, но хората се възпротивили.

"Бяхме поставили фигурка на дете, тя беше вандалски изкъртена. Решенията са регулиране с още пътни знаци - през нощта да се мигащи, повдигната пешеходна пътека също е вариант", допълват от местната управа.