Оттеглиха инвестиционен проект за варненския квартал "Галата" след протест на местни жители, съобщава БНТ.

Протестната демострация срещу инвестиционното намерение на сдружението с нестопанска цел "Еко парк Галата" се е състояла преди заседанието на Общинския съвет.

Сдружението, регистрирано на 8 юли, е поискало 86 декара имот с цел "управление, поддръжка и облагородяване на парк". Живеещите в "Галата" обаче изразиха недоволството си, че дори не са уведомени за тези намерения.

Инициативата е на Иван Големанов, който обясни, че тя е от две години и смята да я финансира по европроекти. Става въпрос за европроект, наречен "Европейска памет за миналото", който съхранява обекти от Студената война, свързани с Холокоста.

Поисканият бивш военен имот е високо над брега. От него се разкрива отлична панорамаи живеещите в "Галата" го ползват за разходки. Те обясниха, че не са против облагородяването, но ги притеснява бързането и липсата на информация.

След протеста им председателят на Общинския съвет оттегли предложението въпреки искането на част съветницити за дебат, за да се изяснят намеренията на вносителите.