240 са незаконните сметища, които Столична община е открила и картирала и които струват страшно много на софиянци по две направления - екологичният ефект върху града и финансовият ефект.

Стоим върху планина от около 100 000 кубика боклук. Ако трябва да остойностим колко губи общината само от това сметище на територията на район "Подуяне" - това е от порядъка на 2 млн. лв. Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който заведе журналисти на едно от тези нерегламентирани сметища на територията на Столична община.

Терзиев посочи, че е изключително тревожна ситуацията с незаконните сметища и ще трябва доста работа, за да бъде изчистена София. "През много мандати и много години удобно са се затваряли очи и се е извъртала главата от проблема и много се надявам някои хора, които обичат да задават трудни въпроси, да зададат въпросите си на предишното ръководство на общината, как са успели да изпуснат този проблем. Къде точно гледаха? Или пък, ако са успели да го видят, защо нищо не е направено и не е казано", запита Васил Терзиев, заяждайки се макар и индиректно с групата на ГЕРБ-СДС.

На въпрос на News.bg какво предлага Столична община за разрешаване на проблема с незаконните сметища, Терзиев заяви, че това, което трябва да се направи, е да се въведе по-строг контрол върху това, което се случва с незаконните сметища. На второ място - Столична община да работи да се създадат повече точки за извозване на земни маси, строителен отпадък, да се изградят мощности за преработка на едрогабаритни отпадъци. За момента това, което е фокус, е да спрат текущите практики по незаконно изхвърляне на отпадъците и да се даде гласност на проблем, който удобно е замитан по килима, изтъкна Терзиев.

Той призова гражданите, които имат информация или са видели незаконни сметища, да сигнализират общината.

Васил Терзиев заяви още в отговор на въпрос на News.bg, че се надява да намери мнозинство в Столичния общински съвет за разрешаване проблема с незаконните сметища, а не темата да се използва за политическо дребнотемие.

Васил Терзиев поиска прокурор да разследва строителните отпадъци на София

Васил Терзиев поиска прокурор да разследва строителните отпадъци на София

Подал е сигнал по първата част от разследването на АКФ

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев заяви, че общинските дружества са важни, защото участват в схеми за незаконни сметища. "В момента се намиране в едно минно поле, минирано е софийското поле, опасно за живота. Това, което ще направим е да осъществим целия контрол върху общинското дружество "Софтинвест", за да може да участва в решаването на проблема, а не да е част от проблема. Всички общински наредби, които касаят въвеждането на по-строги изисквания на изхвърляне на едрогабаритни и строителни отпадъци, да бъдат осъвременени и да се приемат промени, така че ако се извършват нарушения, това да им е за последно", закани се Бонев. Той бе категоричен, че последствията и глобите за незаконно изхвърляне на отпадъци - било то едрогабаритни или строителни, ще бъдат жестоки, за да не се нарушават повече правилата и "мафията да не победи".