Безпрецедентно общински съветници и общински съветници от Комисията по екологията в Столичния общински съвет (СОС) не са били допуснати до завода за обработка на битови отпадъци. Опитват се да крият информация, спусната е тъмна завеса и общинските съветници не могат да пристъпят там, оплака се общинският съветник от ГЕРБ-СДС и бивш кандидат за кмет на София Антон Хекимян на брифинг пред журналисти.

"Какво крият? Какво още крият? Оползотворяват ли се RDF отпадъците или не? Какво е прикривате, г-н Васил Терзиев и защо не допускате общински съветници да направят проверка", запита Хекимян, макар и задочно през медиите, кмета на София Васил Терзиев.

Софиянци избрали Васил Терзиев и затънали в боклук

Софиянци избрали Васил Терзиев и затънали в боклук

Бойко Борисов цитира общинарите си

Той напомни думи на Терзиев от предизборната кампания за местните избори - че ПП-ДБ-Спаси София щели да покажат, че може да са управлява прозрачно. 9 месеца виждаме едно изцяло непрозрачно управление на София в най-различни сфери, разкритикува Антон Хекимян.

Антон Хекимян запита изобщо дали има завод за обработка на битовите отпадъци и работи ли той?

Бившият общински съветник от "Възраждане", а сега независим общински съветник Красимир Гълъбов застана редом до Антон Хекимян. Припомняме, че именно Гълъбов беше съвносител заедно с Карлос Контрера на доклада за смяна на управлението на шестте общински дружества, който бе определен като атентат срещу софиянци от Васил Терзиев миналата седмица.

Докладът на независимите съветници за общинските дружества пропукал статуквото в СОС

Докладът на независимите съветници за общинските дружества пропукал статуквото в СОС

Вносителите на доклада се възмутени от критиките от страна на ПП-ДБ-СС и Възраждане

Той посочи, че има елемент на саботаж на Комисията по екология в СОС от страна на завода за обработка на битови отпадъци. "Саботажът и отказът продължава, тъй като на нас не ни позволиха да влезем в завода и ни показаха снимки, които може да са отпреди ремонти на съоръженията, но това е недопустимо", изтъкна Гълъбов.

Отказът да бъдат допуснати общинските съветници е бил мотивиран с вътрешните правила, но Гълъбов определи това като "грозно, отвратително и недопустимо" отношение на общинските съветници и членове на Комисията по екология.

Лорита Радева от ГЕРБ-СДС посочи, че три са акцентите върху най-фрапиращите опити за заблуждаване и манипулация на общинските съветници. Първата манипулация: изчерпващите се обеми в депото на Столична община по отношение на неговото запълване с отпадъци - до 18 месеца, и няма никакъв оздравителен план. Втората манипулация - лошото качеството на RDF отпадъците въпреки всички оздравителни мерки. Предадените количества RDF отпадъци са манипулирани. Третата манипулация - директорът на завода отказа достъп на общински съветници да влязат в предприятието. Въпросът е какво крият, запита Радева.

Борис Бонев: Директори на общински дружества се сменят незаконосъобразно

Борис Бонев: Директори на общински дружества се сменят незаконосъобразно

Карлос Контрера е момчето за мръсни поръчки на ГЕРБ

От писмена позиция от БСП-София по-късно се разбра, че посещението в завода е било предварително уговорено за днес в 10.30 ч., като в него са участвали и представителите на МК "БСП за България" Иван Пешев и Альоша Даков.

Самото посещение е било във връзка с изслушването на директора на СПТО Николай Савов на заседание на комисията на 7 май, което е породило редица въпроси. Тази въпроси са били отправени и писмено до кмета Васил Терзиев и до ресорния заместник Надежда Бобчева. Получените отговори не са задоволили общинските съветници и затова са организирали и тази среща.

От позицията на БСП се разбира, че директорът на завода ги е поканил в стола, където се хранят работниците и където им е обяснен правилникът за вътрешния ред, който регулира посещенията на неправителствени организации и училищни групи. Иван Пешен е възмутен, че делегацията от СОС е приравнена с неправителствена организация. "За мен това е скандално самоуправство от страна на директора, за което той трябва да си понесе съответната отговорност."

Заради което и искат оставката на Николай Савов.

Нормализират работата на завода за боклук на София с готов оздравителен план

Нормализират работата на завода за боклук на София с готов оздравителен план

Подготвя се и пълен план за модернизация Столичното предприятие за третиране на отпадъци

Паралелно с искането на оставката, от МК "БСП за България" искат същия този директор да поясни как предприетите действия ще се отразят на формирането на такса битови отпадъци за 2025 година. И още:

- настояват на следващата сесия на СОС, която е насрочена за 25 юли, да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и ресорният му заместник Надежда Бобчева във връзка със състоянието на СПТО и отказа на неговия директор Николай Савов да допусне представителите на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори на територията на предприятието.

- Социалистите държат кметът Терзиев и неговият екип да запознаят общинските съветници с плановете на Столична община във връзка с изграждането на третата фаза на завода за боклук, а именно инсталацията за оползотворяване на RDF гориво.

- Столичният градоначалник да запознае съветниците с мерките, които ще предприемат той и екипът му за разширяване на капацитета на депото на територията в местност "Садината".

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Шест отделни комисии ще номинират новите бордове на управителните органи на общинските дружества