Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров и Емилия Ангелова обявиха новите конкурси за избор на управителни органи на шест основни общински дружества - Топлофикация София, Центъра за градска мобилност (ЦГМ), Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Софинвест.

На брифинг пред журналисти Бойко Димитров обясни, че е ключово да започне процедурата за избор на нови управителни органи на общинските дружества. С тези конкурси трябва да се покаже нов начин на управление на града, отбеляза Димитров. И добави, че ключово е да се осигурят прозрачни процедури за конкурсите с пределно ясни методики със записана писмена и устна част на всеки един кандидат за управител на основните общински дружества. ПП-ДБ-Спаси София предлагат още изцяло нов подход като допълнителни критерии: професионален опит, опит в управлението на големи проекти с над 5 млн. лв., управление на минимум 50 човека с над 5-годишен опит, добра репутация, бизнес плановете ще бъдат публични, интервютата също. Основният стремеж е да се намерят опитни управленци.

Шест отделни комисии ще номинират новите бордове на управителните органи на общинските дружества.

Емилия Ангелова заяви, че ПП-ДБ-Спаси София не са доволни от начина на управление на общинските дружества заради финансовото им състояние и заради не добрата услуга, която предлагат. Топлофикация е със загуба от 1 800 000 лв., а изпълнителният директор си тръгна заради злоупотреба с обществени поръчки, напомни Ангелова.

Лидерът на Спаси София Борис Бонев посочи, че е време за ново начало в общинските дружества. Общинските дружества управляват финансови средства по-големи от бюджета на София и изборът на ръководители трябва да бъде изключително сериозен, настоя Бонев. Борис Бонев подчерта, че ПП-ДБ-Спаси София не са съгласни да се назначават временни ръководства на партиен квотен принцип.

Бонев се надява, че новият подход за назначаване на нови управители на общинските дружества съответстват на базови принципи и прозрачност, да бъдат подкрепени от Столичния общински съвет (СОС). ПП-ДБ-Спаси София дават шанс досегашните лоши практики да бъдат заменени с нещо добро, каза още той. Търсена е подкрепа от всички партии в СОС и Бонев е оптимист, че ще намери подкрепа за избора на нови управители на общинските дружества.

ПП-ДБ-СС поиска смяна на ръководствата на 6 общински дружества

ПП-ДБ-СС поиска смяна на ръководствата на 6 общински дружества

Това са "Топлофикация - София, ЦГМ, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест"