Промени в ръководствата на шест общински дружества обсъждат общинските съветници в Столичния общински съвет от 12 часа днес.

В дневния ред са включени шест доклада на общинските съветници Борис Бонев, Бойко Димитров, Емилия Ангелова, Димитър Шалъфов, Симеон Ставрев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София"), с които се предлагат нови правила относно обявяване на публичен подбор за избор на членове на Съвета на директорите на "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Софинвест".

Доклад относно обявяване на публичен избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества бе внесен в СОС преди дни и от общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО заедно с независимите общински съветници Севделина Петрова, Красимир Гълъбов, което предизвика и скандала в залата. Вчера кметът на София Васил Терзиев определи именно това предложение като атентат срещу София и софиянци. Борис Бонев от "Спаси София" определи като "терористичен акт на икономиката" смяната на ръководствата на дружествата и добави, че те са част от системата за национална сигурност и определят и начина на живот в града. Според Борис Бонев в София започва война между Орлин Алексиев и Красьо Черния.

А в залата на местния парламент се оказа, че никой не иска да поеме отговорност за предложенията, направени от Карлос Контрера и независимите, като този доклад бе критикуван както от ГЕРБ, така и от БСП. Според ПП-ДБ-СС предложенията са бял лист, автобиографии с дата на раждане, без никакво описание, включително на опита и на професионалните качества на предложенията за ръководство на дружествата. Готови сте без дискусия да сложите начело едни 26 анонимни човека, които имат просто по едно CV , без да кажете защо сте ги избрали, без план какво ще правят докато са временно управляващи, каза Бонев. Според него това е елементарно пренареждане на икономическите интереси между ГЕРБ и БСП.

Васил Терзиев сигнализира за атентат с аватари за шефове на общинските дружества

Васил Терзиев сигнализира за атентат с аватари за шефове на общинските дружества

Независими общински съветници предложиха временни назначения

Карлос Контрера обоснова доклада си с бездействието на ПП-ДБ-СС, а ръководствата трябвало да се сменят, защото са отдавна с изтекъл мандат.

Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС заяви, че трябва да се осигури независимо ръководство с професионални качества, затова и предлагат максимално прозрачна процедура и достатъчно високи изисквания, за да се явят хора с опит, а не такива, които не знаят как се управляват дружества за милиарди, заяви той.

От Иван Таков, БСП, който дръпна емоционална реч против "спасителите на София", дойде предложението все пак Стоян Братоев да остане част от управлението на "Метрополитен".

Общинският съветник от групата на "БСП за България" Диана Тонова пък настоя да се отговори на въпроса "Кой" - кой предложи новите имена за шефове на общинските дружества. Но и общинският съвет отхвърли идеята те да бъдат все пак временно назначени, за да бъдат изслушани в зала. 

Вили Лилков от коалиция "КОД" преупреди, че най-вероятно областният управител на София ще върне доклада, след като бъде приет, защото действително е незаконосъобразен.

Последваха иронични предложения от страна на ПП-ДБ-СС Бойко Методиев Борисов и Йорданка Фандъкова да бъдат сред предложените имена.

ПП-ДБ-СС: Има опасност икономиката в София да отиде в ръцете на олигархиятa

ПП-ДБ-СС: Има опасност икономиката в София да отиде в ръцете на олигархиятa

Икономическото мнозинство в СОС "на тъмно" се опитва да превземе икономика за милиарди левове

С гласовете на ГЕРБ - СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените от длъжност общински съветници от "Възраждане" бяха отстранени съветите на директорите на  "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност". Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на "Метрополитен", по настояване на БСП.

До провеждането на конкурс бяха назначени 26 души в ръководствата на общинските дружества, които, според кмета Васил Терзиев, са анонимни лица.