Атентат срещу София и софиянци е извършен от ресорните комисии по инженерна инфраструктура и икономика в Столичния общински съвет (СОС) с приемането на доклада за избор на временни ръководства на 6 общински дружества. За това сигнализира кметът на София Васил Терзиев.

Става въпрос за "Топлофикация - София", "Софинвест" и всички транспортни оператори - "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен", за които се обявява конкурс.

Докладът за избор на шестте общински дружества бе внесен от столичните съветници Карлос Контрера ("Патриоти за София"), Севделина Петрова и Красимир Гълъбов (независими). Веднага заваляха обвинения, че бордовете на шестте ключови общински фирми може да бъдат сменени без конкурс и с хора, предложени по неясен начин от Карлос Контрера и двама от общинарите, отцепили се от "Възраждане". Според ПП-ДБ-"Спаси София" тримата изпълняват "мръсна поръчка" на ГЕРБ и БСП срещу "едно-две места за свои хора в бордовете", а това се прави "на тъмно и набързо".

На брифинг пред журналисти Терзиев не скри разочарованието и раздразнението си. Решението на двете комисии в СОС е едно безобразно решение, грозната пиеса, към която не можем да бъдем безразлични. "Това е вандалски акт и е завидно какъв синхрон има в липсата на съвест. Дано не ви е много срам от това, което взехте днес и е много вероятно да вземете утре", емоционален бе Терзиев.

Васил Терзиев посочи, че не знае откъде са дошли тези хора без конкурси, какви са техните квалификации и какво ги прави добри в управлението на ресурс от 3 млрд. лв. "Те не могат да научат кой кабинет къде. 4 години са спали и нищо не са направили това да подменят нещо, а сега изведнъж ще спрат течовете и кражбите", изтъкна Терзиев.

Според него в общинските дружества има много пари и много чужди интереси. "Потресен съм, гневен съм, ядосан съм и много се надявам хората, когато поспят малко и като се събудят да се сетят, че могат да бъдат свободни хора - такива, които не им пишат на листче, не им казват кой бутон да натискат и да имат отговорност към града, да не гледат тяснопартийния интерес", каза още Васил Терзиев.

ПП-ДБ-СС: Има опасност икономиката в София да отиде в ръцете на олигархиятa

ПП-ДБ-СС: Има опасност икономиката в София да отиде в ръцете на олигархиятa

Икономическото мнозинство в СОС "на тъмно" се опитва да превземе икономика за милиарди левове

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев заяви, че атентатите се извършват от терористи - партийните терористи от ГЕРБ и БСП, които са използвали анонимни общински съветници, които нямат партии зад гърба си, за да изпълнят техните мокри поръчки. Тези хора ще строят качествени метростанции ли, ще се занимават с цената на билетчето ли или пък ще се грижат за градския транспорт, запита Бонев.

"Днес тези извънредни комисии са в нарушение на общинския съвет, а сега позорно мълчат. Не тези аватари, които седяха тук и какво не сме свършили, а партийните и политически терористи са ГЕРБ и БСП. ГЕРБ продължават да си отмъщават, след като софиянци избраха ново ръководство, което да разруши техния порочен модел", изтъкна Борис Бонев. Той се закани на ГЕРБ, че ПП-ДБ-Спаси София няма да позволят да съсипят града.

Зам.-кметът по финансови въпроси Иван Василев заяви, че го е срам, че е в една сграда с "терористи". Той също видя икономическо мнозинство, което е предопределило съдбата на общинските дружества.

Парите на данъкоплатците отиват в парите на анонимници, които няма да защитават интереса на хората за развитието на града, посочи Василев.

Днес комисията по икономика към Столичния общински съвет прие доклад на Карлос Контрера, Севделина Петрова и  Красимир Гълъбов, с който се сменят ръководствата на шест общински дружества, сред които и "Метрополитен". Така столичното метро се напуска от дългогодишния си шеф Стоян Братоев. Преди заседанието днес Контрера обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") в бездействие по отношение на шестте общински дружества. Според него от ПП-ДБ предлагат "екстравагантни критерии" за подбор и оставят без никакви промени сегашните състави на бордовете на дружествата.

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Шест отделни комисии ще номинират новите бордове на управителните органи на общинските дружества