Тренировка за ликвидиране на нефтен разлив направиха във Варненския залив, съобщиха от Дирекция "Морска администрация".

В съвместното учение по ликвидиране на нефтен разлив участваха представители на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност", Дирекция "Морска администрация"-Варна, Европейска агенция за морска сигурност (EMSA) и други.

Първият кораб за борба с нефтени разливи в териториалните води на България бе оборудван през 2012 г. Срокът на договора с Европейската агенция за морска сигурност изтече през 2016 година.

Постигнато е споразумение с Европейската агенция за сключване на нов договор за оборудване на нов кораб, който да е втори за черноморската граница на Европейския съюз.

Практиката е да има само един кораб в даден регион. В Черноморския регион подобен плавателен съд има в Констанца, Румъния. След тази договореност беше проведен търг от EMSA за оборудването на търговски кораб, който е на разположение за реакция в случай на разлив.

По време на учението корабът демонстрира оборудването си за проучване, обозначаване и борба с нефтени разливи, както и приемането и предаването на данни от/на Морския спасително-координационен център.
Маневрите за ликвидиране на нефтен разлив се проведоха в сътрудничество с EMSA. Паралелно бяха активирани системата за сателитно наблюдение за нефтени разливи (Clean Sea Net) и европейската система за бедствия CESIS (ERC).