"Щабът заседава и преценява, че към настоящия момент са достатъчно твърди мерките в София, но имаме готовност и за по-твърди мерки." Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин.

Генерал Мутафчийски е запознат със становището на столичната колегия на БЛС и щабът го приема като подкрепа за въвеждането на по-твърди мерки.

В щаба получили писма и от възрастни хора, коите се оплаквали че им съсипват живота с мерките, защото били свикнали да ходят на Витоша. Мутафчийски обаче беше достатъчно твърд в становището и призива си към възрастните българи, най-рисковата група, да спазват мерките.

"Имам чувството, че не могат да разберат някои от тях какъв е проблемът. Затова отново апелирам към възрастните хора - наистина да стоят по домовете си, защото те са групата, която е най-застрашена."

Просто да ни дадат шанс за добри резултати от вече въведените мерки, призова той.

По думите му мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства, когато започнат да излизат в пъти повече заразените от коронавирус и то на места, където е ясна тенденцията. Тенденцията в Банско е съвсем ясна, така че там имаме пълни основания да се затворим града.

В София засега броят на случаите не е особено голям: "В момента в София мерките са достатъчно твърди", заяви генерал Мутафчийски.