Столичната лекарска колегия на БЛС изрази недоволството си, че до този момент мерките срещу коронавирус в София не се спазват.

Това заявяват те в отворено писмо до президента Румен Радев, министър -председателят Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, главния прокурор Иван Гешев и Националния кризисен щаб.

По думите им броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползвали предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължавали да работят.

Според тях дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. В тази връзка от СЛК предлагат и настояват да се въведе забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. 

Кметът на София: на първа пролет Ви моля да останете вкъщи

Кметът на София: на първа пролет Ви моля да останете вкъщи

Обръщам се към възрастните хора - останете си в къщи!

Те са на мнение, че тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса.

От Столичната лекарска колегия предлагат още, политиците и управляващите да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация.

Те подчертават, че независимо от обстоятелстват имат пълна мобилизация и остават по местата си, но са категорични, че за да преборим COVID-19 трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани.

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19, пишат още от Столичната лекарска колегия.

Те предлагат по възможност да се ограничи износа на суровини, като се насочат усилията към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19 .

От СЛК призовават да бъдат чути.