Инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти у нас са 26.1 млн. евро. През периода януари -  юни 2015 г. са били 36.5 млн. евро. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ), цитирани от "Марица".

Най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Норвегия (4.7 млн. евро, 18.2% от общия размер за януари - юни 2016 г .), Русия и Великобритания (с по 3.9 млн. евро, 14.9% от общия размер за периода).

Според брокерите, „Английските купувачи са в позиция на изчакване - такова поне е положението от началото на годината. Темата за Brexit влияе на пазара на имотите”. Въпросите, които си задават жителите на Острова доведоха до спад в сделките. Те се вълнуват от това как ще ползват имотите си в чужбина, доколко ще могат да разчитат на здравно осигуряване в ЕС, както досега, задават си и много други въпроси.

"Британците отдавна не са фактор на пазара на ваканционните ни имоти", твърди брокерът Диян Шишков. "Селските къщи обаче остават атрактивни за тях", поясни той. Като цяло англичаните продължават да търсят къщи по селата - харесват тухлени постройки, старо строителство - такива, които са подготвени за ремонт, но не са обработени.

Независимо от това те оглеждат сградата да е със здрави основи и масивен градеж. Предпочитат сами да направят ремонта, уточни брокерът. За предпочитане е къщите да са близо до планина или море - но най-важно за тях е мястото да е спокойно и въздухът да е чист.

Британците имат добри възможности за покупка на имот у нас, с техния стандарт на живот. Основни купувачи си остават английските пенсионери. Напоследък в България идват и млади семейства, с малки деца, допълни Шишков и потвърди, че има търсене.

"Къщи могат да се намерят само на 15-20 километра от големите градове. Цената е особено атрактивна - 4-5 хиляди евро за къщата. Такива изгодни оферти излизат около Пловдив, Стара Загора, Тополовград и дори около Елхово. Също в района на Средна гора и около Хисаря", обясни той.

Brexit продължава да дава своето отражение върху пазара на недвижими имоти, съобщи сайт за недвижими имоти. В някои сегменти се наблюдава ръст на цените, а в други - спад. Що се отнася до жилищния сегмент, то средната цена се е повишила със 17 000 паунда на годишна база, до 217 000 паунда.

Само за последния месец средното увеличение е 1000 паунда, сочат данните на Националния статистически институт на Великобритания. Разглеждайки Острова по региони, то за изминалия месец средната цена на апартаментите е била 233 000 паунда в Англия и 145 000 паунда в Уелс. За Шотландия сумата е 144 000 паунда, а в Северна Ирландия - 123 000 паунда.

През 2008 г. благодарение на самоукия брокер Дейвид Фербърн в община Враца се заселиха десетки англичани. Бившият учител от Англия купи 150 изоставени селски къщи във Врачанско. Той наемаше български работници, които ремонтират сградите, а след това ги продаваше на британски семейства. Дейвид решил да инвестира в селски имоти заради прекалено високите цени и корупцията в големите български курорти.

Англичанинът Антъни Чарлз и съпругата му изумиха жителите на пограничното село Левка в община Свиленград, когато закупили местното училище "Христо Ботев през 2015 г. Школото не функционирало от 1989 г., сградата се разрушавала. Когато преди 2 години Чарлз направил офертата си, подът пропадал, покривът течал, а на двора живеело подивяло магаре.

Британецът направил след солиден ремонт от миналата година живее в бившето училище. Антъни запазил автентичния му дух  - боядисал го отново изцяло в червено, а на вътрешните стени още висят портрети на Христо Ботев.