Бедстващи хора са спасени в Ямболско, съобщават от пресцентъра на МВР. Вчера в късния след обяд в полицията бил получен сигнал, че на пътя между селата Саранско и Калчево са закъсали автомобили. Още по обед пътят бил затворен за движение заради снегонавявания и образували се там преспи. Въпреки това шофьорите на колите навлезли в района.

Подали сигнал за помощ, след като разбрали, че са попаднали в снежен капан и по никакъв начин не могат да се спасят от него.

Директорът на Областната дирекция на МВР-Ямбол и областният управител създали нужната организация за започване на спасителната операция.

Към мястото били изпратени екипи на пожарната с високопроходима техника. Независимо от силния вятър и минусови температури, спасителите успели да изведат от колите десетината души, които били откарани в Ямбол.

По-късно към 21.00 часа постъпил сигнал за още два закъсали в същия район автомобила. Шофьорите заявили, че разполагат с достатъчно гориво до сутринта и останали на място. С тях през цялата нощ е поддържана връзка.

Спасителните действия са продължили и днес. С две верижни машини е проправен път през натрупалите и двуметрови преспи и закъсалите автомобили са изтеглени.

Пътните полицаи за пореден път напомнят на шофьорите да не предприемат рискови пътувания. Те трябва да спазват стриктно указанията за ограничения и забрани за движения по пътищата.

Специализиран екип военни се е включил в преодоляване на последствията от снеговалежа в Ямболска област, съобщиха и от Министерство на отбраната. Те са участвали в операция по извличане на 4 бедстващи цивилни автомобили, "Фадрома" на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и МТЛБ на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) в пътния участък между селата Калчево и Саранско.

9 военнослужещи от състава на Сухопътните войски са оказали помощ с две верижни машини МТБЛ при извличането на закъсали тежкотоварни и леки автомобили и разчистване на пътния участък. На 5 км от село Калчево военнослужещите с ръководител старши лейтенант Светозар Урумов са освободили една "Фадрома" на АПИ, два автомобила и един трактор.

На 8 км между селата Калчево и Саранско военните са извлекли от преспите два автомобила с четирима души в тях. Те са престояли там от полунощ до 15.00 часа днес. Хората са в добро физическо състояние.

Модулно формирование за действие при зимни условия към Учебна авиационна група "Георги Бенковски" днес се е включило в разчистването на 17 км път до село Пелишат и разклона за село Радишево в област Плевен. И в момента военнослужещите се борят с преспите, които на места надвишават човешки ръст, за разчистване на 17 км път.

От Министерство на отбраната съобщиха още, че военни с роторни снегорини и верижни машини помагат за почистване на пътищата в Добричко от преспи и навявания. Те извличат закъсали автомобили в общините Шабла и Балчик и помагат за доставката на стоки от първа необходимост.