Разразява се конфликт между Министерство на културата и Пловдивската митрополия.
Причината е полусрутен храм, който предизвика общественото внимание в последните дни - черквата "Свети Георги" в село Черноземен.

Тази сутрин Пловдивската митрополия призова духовници и миряни да разчистят останките на падналата козирка на църквата, за да я подготвят за бъдещия ремонт.

Това може да се случи в неделя, 24 юли, след като знеполският епископ Арсений отслужи в храма литургия. Веднага след службата ще започне разчистването, се казва в съобщението, публикувано на сайта на митрополията.  

В същото време Министерството на културата с писмо до кмета на община Калояново Георги Георгиев настоява да се забрани достъпът до храма, за да се предотвратят евентуални инциденти.
От министерството се позовават на правомощията на местната власт, дадени от Закона за устройство на територията /чл. 195/. 

Припомняме, на 19 юли т.г. министърът на културата Вежди Рашидов разпореди проверка на случая със срутената черква „Свети Георги“. При огледа на място ще се установи актуалното състояние на църквата и ще се дадат указания за последващи действия по възстановяване на храма.

От митрополията обаче посочват, че е паднал не храмът, а козирката пред него. В съобщението от дядо Николай се обяснява и казусът с отказания ремонт на църквата с това, че европроектът е постъпил в самия край на програмния период, а стойността на реконструкцията е била „колкото да се построи нов храм“. Това е породило съмнения за злоупотреба с евросредства, пише в събщението.

Впоследствие се е изготвил нов проект, който е в рамките на нормални цени и възможен за реализиране.

В съобщението от митрополията се казва още: "Преди 160 години, когато този храм е бил построен, в рамките на Османската империя, не е имало европейски фондове и със сигурност не са били отпускани държавни средства за изграждането и ремонтирането на православни храмове. Строежът и поддръжката на храмовете е била съборно дело на православния народ, обединен в Църквата, както това следва да е и днес."

Кметът на с. Черноземен Тоня Христозова заяви пред БНР, в момента всяко разчистване на срутения навес е опасно и тя няма да допусне миряните да влязат в храма.
Подготвена е и докладна записка до Областния управител Здравко Димитров, в която го уведомява, че има риск за живота и здравето на хората, ако църквата се отвори.

Черквата е паметник на културата с историческо значение и е градена в средата на 19 век. Преди ден част от храма се срути.

Още преди три години Министерството на културата е съгласувало проект за възстановяване, реставрация и консервация  на черквата в село Черноземен.