Съдебните заседания в Бургас ще може да се водят чрез видеоконферентна връзка. Това съобщи председателят на Бургаски окръжен съд Боряна Димитрова, която е инициатор на идеята.

Ако тя се реализира, няма да се налага затворници да бъдат транспортирани от единият до другия край на страната, а ще дават показания от затвора, в който се намират.

От видеоконферентната връзка ще могат да се възползват, както свидетели, така и вещи лица, които се намират извън града, посочва burgasinfo.com.

Въвеждането на тази практика би спестило средства както на съда, така и на страните и на редица органи, ангажирани със съдебната дейност като например охраната на съдебната власт, изтъкна Боряна Димитрова. 

Според нея чрез използването на модерната технология ще се намали и процентът на отложените дела поради неприсъствието на един или друг участник в процеса.

За сега Наказателно-процесуалния кодекс разрешава ползването на видеоконферентна връзка само при разпити на непълнолетни, малолетни, на подсъдими и свидетели извън страната.

Предвижда се до няколко месеца проектът да стартира в Бургас, София и Варна.