Област Видин иска помощ за пълна дезинфекция на МБАЛ "Света Петка". Апелът се отправя от областния управител Момчил Станков, който се е обърнал към Националния щаб, министъра на отбраната и министъра на здравеопазването.

Във Видин няма ресурс - нито човешки, нито финансов, за да направят такава дезинфекция. Затова и Момчил Станков иска да се използва ресурса на Българската армия за дезинфекция на болницата.

Проследяването на заразата в областта, която се разпростря и в няколко социални центъра, показа, че огнището е областната болница. Към момента са дезинфекцирани Отделението по ушно-носно-гърлени болести и Отделението по очни болести.

Към момента заразени с COVID-19 до момента са 161 лица от област Видин, от тях медицински специалисти са 43-ма. 9 са починалите от COVID-19 в областта, излекуваните са 12 човека.

Починаха още двама пациенти от старческия дом в Гара Орешец

Починаха още двама пациенти от старческия дом в Гара Орешец

В Дома за възрастни хора имаше огнище на COVID-19

Въпреки че на територията на град и област Видин има не малко доболнични структури и доста лекари, никой от медицинските специалисти не е изразил готовност и желание да помогне на областната болница в борбата с коронавируса.

"Моля да преосмислят това тяхно поведение. Недопустимо е да моля министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за помощ за командироване на лекари от цялата страна при наличие, че ние имаме над 80 медицински лица, които работят в най-различни доболнични структури и отказват да се включат в помощ на своите колеги и своите съграждани", допълва Момчил Станков.

Кметът на Видин за COVID-19: Целият трафик за Балканите мина през града

Кметът на Видин за COVID-19: Целият трафик за Балканите мина през града

30-те окръжни болници са гръбнакът на здравеопазването в България

Той изказа благодарност към болниците в Лом, Монтана, Враца и УМБАЛ "Света Анна" за това, че са се отзовали и приели за наблюдение и лечение възрастните хора от домовете в Кула и Гара Орешец.