През Видин мина целият трафик за Югоизточна Европа. На "Калотина" се затвори границата, но минаваха по 900 превозни средства на смяна. Така кметът на Видин Цветан Ценков се опита да обясни големия брой на заразени с коронавирус в града.

Той говори пред "120 минути" по бТВ.

Шофьор разнесъл коронавируса в социалните домове във Видинско?

Шофьор разнесъл коронавируса в социалните домове във Видинско?

Един и същи служител е обслужвал заразените институции

"Аз съм готов да давам дежурства в кардиологията, но крайно време е тази пандемия да покаже на цяла България, особено на политическия елит, че тези 30 окръжни болници са гръбнакът на здравеопазването", заяви кметът на Видин.

Той посочи, че след призива лекари от цялата страна да помогнат на болницата, редица медици са се отзовали.

Коронавирус във втори дом за стари хора във Видинско

Коронавирус във втори дом за стари хора във Видинско

Положителен е резултат на 92-годишна жена, лекувана в отделението по хирургия в болницата във Видин

Ценков уточни, че средната възраст на служителите в болницата е 55-60 г., като това не трябва да се подценява.

"Какво ще стане след 5 години, тогава кой ще е виновен - пак ли кметът, пак ли премиерът или някой друг. Трябва да има политика за тези болници, които са от национално значение. Трябва да се даде шанс на всички новозавършили млади лекари да специализират в периферията веднага, а не да ги карат да остават в пет центъра в страната", посочи Ценков.

Още един починал oт дома за стари хора във Видинско

Още един починал oт дома за стари хора във Видинско

Той е на 73 години и е имал придружаващи заболявания

Кметът на Видин беше категоричен, че персоналът от засегнатите социални домове не работи в местната болница. Той не успя да отговори на въпроса дали заразата е разпространена от шофьора на дома.

Във Видин бяха осигурени достатъчно лични предпазни средства за медиците на първа линия. Това обяви пред bTV кметът на града Цветан Ценков в "120 минути", който е лекар по професия. По думите му той ежедневно е упрекван от гражданите, че Видин се е превърнал в един от най-засегнатите райони от COVID-19. В болницата не се продават цветя, лекуват се болни хора, припомни кметът.