Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посети болницата във Видин, където има много случаи на заразени медици с коронавирус, съобщава bTV.

Той заяви, че заради липсата на достатъчно кадри в отделенията се предвижда вътрешно преструктуриране на персонала.

Ананиев обясни, че вчера е изпратил писмо до регионалните здравни инспекции с апел да се обърнат към лечебните заведения в техния регион и по възможност да осигурят персонал, който да се пренасочи към видинската болница.

По време на посещението на министъра медиците сигнализираха, че служители от лечебното заведение, които са в пряк контакт със заразени коронавирус, се разхождат свободно по улиците на града.

Още един лекар и санитарка с коронавирус във Видин

Още един лекар и санитарка с коронавирус във Видин

Съпруг на медицинска сестра са с вируса и са под карантина

Ананиев обаче обясни, че няма как да бъдат прибрани всички медици, които работят в тези отделения, където има заболели от коронавирус, тъй като тогава няма кой да лекува българските граждани.

Относно информация, че предпазните облекла в Дома за възрастни в село Гара Орешец са с изтекъл срок на годност, министърът обясни, че са им били предоставени калцуни от Държавния резерв, а останалата част от комплекта е отказан.

Припомняме, днес един от настанените в дома почина, а седем души транспортирани до болницата във Видин и вкарани през изолиран вход в ранния следобед. Настанени са в инфекциозно отделение, разкрито по спешност в условия на извънредна ситуация на мястото на бившата кардиология.

Ананиев посочи, че през март в болницата във Видин е имало недостиг на лични предпазни средства, но в момента медиците са оборудвани с всичко необходимо.

По негови думи днес са били предоставени допълнително 100 гащеризона, от които 40 са за многократна употреба. С тях общият брой на защитното облекло става 400. Освен това медиците са получили 400 бр. хирургични маски, 10 бр. предпазни маски и 36 бр. очила.

От Спешното във Видин негодуват, че не ги тестват за коронавирус

От Спешното във Видин негодуват, че не ги тестват за коронавирус

РЗИ ги обвинява, че не са използвали предпазни средства