Един и същи шофьор е обслужвал центровете за настаняване от семеен тип във Видинско и е възможно той да е разнесъл заразата. Това съобщи пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Припомняме, през последните дни бумът на заразени в социални институции във Видинско се разраства. Вчера стана ясно, че е открито поредно огнище на коронавируса - в още един от домовете за възрастни хора в град Кула. Отделно на това беше регистриран още един случай на заразен и в дома в село Гара Орешец, с което положителните проби сред домуващите вече са 13. Двама от възрастните хора от дома вече починаха.

Коронавирус във втори дом за стари хора във Видинско

Коронавирус във втори дом за стари хора във Видинско

Положителен е резултат на 92-годишна жена, лекувана в отделението по хирургия в болницата във Видин

Огнище на коронавирус във Видин има и сред деца и младежи с увреждания в Център за настаняване от семеен тип "Зора".

Сачева посочи, че се работи върху възможността при възникване на огнище в социално заведение болни и здрави да бъдат разделени в отделни сгради.

Тя обясни, че ако е невъзможно да се направи разделение вътре в самата сграда, кметът може да ги раздели в друга сграда. Ние ще заплатим съответно това, ако няма друга сграда, в зависимост от това колко са болните и колко са здравите, здравите биха могли да излязат и в местен хотел, който отново да използва стандарта за социална услуга, заяви министърът.