Бърз влак е прегазил двама жп работници в Плевенско в четвъртък вечерта, съобщи Нова телевизия. Единият е загинал. Инцидентът е станал на жп линията в участъка между гарите Телиш и Горни Дъбник.

Влакът е тръгнал в 16:35 часа от Варна. В 22:14 часа снощи е съобщено, че той престоява на гара Горни Дъбник заради инцидент.

Инцидентът е довел до закъснения между 130 и 470 минути на влаковете по линията.

Загина мъж, блъснат от влак по маршрута Варна - Добрич

Загина мъж, блъснат от влак по маршрута Варна - Добрич

Влакът е спрян на Повеляново и е с над 3 часа закъснение

"Машина от жп секцията във Враца излиза да работи в междугарието по път 1. В момента, в който машината се установява на определеното място и спира, от нея слизат техническият ръководител и главният инженер. Но в същия момент по съседната линия преминава бързия влак от Варна за Мездра, който се движи със скорост от 110 километра в час. Влакът удря първо техническият ръководител, а въздушната струя завърта главния инженер. Той е жив. Настанен е с охлузвания и натъртвания в болницата в Плевен", разказа инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на произшествия в железопътния транспорт.

По-късно на съвместен брифинг на МВР и прокуратурата бе уточнено, че двамата пострадали служители са слезли от влака неправомерно - от вътрешната страна на линия. В този момент минал влакът Варна-Мездра. 

Взети са проби за алкохол и на двамата машинисти, като резултатите са отрицателни. Причината за инцидента е нарушени правила за безопасност.

Все още тече разследване за влаковата катастрофа на Централна гара

Все още тече разследване за влаковата катастрофа на Централна гара

Ситуацията на Централна гара е спокойна, уверява Георги Гвоздейков

Работниците са извършвали планов ремонт по път 1 в участъка, по който движението е било спряно. Произшествието е станало на път 2, който не е затворен.

Техническият ръководител е загинал на място. Главният инженер, пострадал от въздушната струя на преминаващия влак, е откаран в областната болница. Той е на 51 години и е с множество фрактури, но в стабилно състояние.

"Сигналът е постъпил в 22:09 часа от телефон 112 от машинист за това, че бърз влак, в района на язовир "Горни Дъбник" на жп-линията, е блъснал две лица. На място е загинал 56-годишен, а 51-годишен е в тежко състояние, в болница", обясниха от Областната дирекция на МВР в Плевен за националното радио.

Припомняме, че на 28 май влакова катастрофа стана на Централна гара в София, но тя се размина без жертви, като няколко диши пострадаха. На 1 юни пък машинист сряза спирачките на локомотив в Лом, за да отмъсти на свои колеги.