Два влака се удариха на централната жп гара в София, съобщава БНР. Инцидентът е станал около 16:40 часа.

Сблъскали са се пътнически влак и локомотив, извършващ маневра в района на гарата.

По първоначална информация леко са пострадали две жени, но по-късно стана ясно, че са пострадали шестима души, които са били откарани в лечебни заведения. Нараняванията им не са животозастрашаващи. Единият от ранените е със счупена ръка.

Катастрофата се е превърнала и в причина за закъснение на редица влакове пътуващи към и потеглящи от Централна гара - София.

Припомняме, че в началото на месец май бе въведена промяна в движението на влаковете в района на Централна гара - София заради ремонт на част от коловозите. Ремонтът обаче предизвика закъснения и принуди НКЖИ да предприеме допълнителни мерки за организацията на движението на влаковете.

Софтуерен проблем причини огромни закъснения на влаковете за София
Обновена

Софтуерен проблем причини огромни закъснения на влаковете за София

Пътници останаха блокирани на междинни гари над три часа тази нощ

По-късно министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков заяви на брифинг, че до инцидента се е стигнало, след като на машиниста на маневрената машина му е прилошало.

Той подчерта, че инцидента е лек. По думите му пътнически влак за Пловдив е бил ударен от друга композиция, която е трябвало да бъде позиционирана на същия коловоз. Гвоздейков подчерта, че машинистът на другата композиция не е успял да спре на безопасна дистанция. Министърът уточни, че скоростта с която се е движела композицията е била между 16 и 25 км/ч.

Гвоздейков е категоричен, че катастрофата няма нищо общо с извършваните ремонти на инфраструктурата на Централна гара - София.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че четирима от пострадалите са транспортирани в болница след инцидента.

Двама мъже са откарани в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", един е откаран във Военномедицинска академия и един в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Четиримата са в добро общо състояние.

Други осем души са прегледани на мястото на катастрофата. Те са с леки наранявания и не се нуждаят от допълнителна медицинска помощ.