Обстановката с движението на влаковете започва да се нормализира, съобщават от Националния щаб по данни към 11.00 часа.

Към същия час остава преустановено движението в жп участък Панагюрище-Съединение. Това в участъка Видин-Страцимир (РП Видбол) е възстановено в 03.10 часа.

От 22.05 часа снощи движението в междугарието Поповица-Катуница отново е само по път 1. По път 2 е преустановено поради снегонавяване и преспи. Нощните влакове са се движили с минимални за зимните условия закъснения в порядъка на 10-40 минути. Единствено влаковете Варна-Горна Оряховица-София и Варна-Пловдив са били със закъснения съответно 103 и 139 минути.

От 19.20 часа снощи е възстановено движението на влаковете до Силистра. Тези по направлението Варна-Добрич-Кардам се движат само до Добрич.

Не се движат влакове в жп участък Съединение - Панагюрище.

Заради преспи пътническият влак София - Видин е престоял на гара Видбол от 21.20 до 03.10 часа. В него имало 10 пътници.

29 са отменените влакове от 19.00 часа снощи до 7.00 часа тази сутрин. Част от тях са покрити с трансбордиране. В други направления на отменени пътнически влакове се движат бързи. Всички пристанища във Варна и Бургас са отворени за маневриране.

Ограничават корабоплаването по Дунав

Ограничават корабоплаването по Дунав

50 - 60% е ледоходът в българския участък от реката

Корабоплаването по река Дунав се осъществява при зимни условия. Има тенденция ледоходът в следващите дни да се увеличи.

Летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас са отворени. Столичният аеропорт работи нормално при зимни условия. Заради антиобледителните процедури са възможни закъснения.

От щаба съобщават, че са възможни забавяния при доставката на пратки и нарушение на работното време на някои пощенски станции. Това се отнася както за писма, така и за пощенски записи, основно в Североизточна България.

Обстановката в Северна България остава усложнена
Обновена

Обстановката в Северна България остава усложнена

Навяванията няма да спрат

Към 11.30 ч. на територията на страната 7 населени места остават без електрозахранване. Клиентите са 1533, като всички са на територията на община Силистра.

От пресцентъра на МВР съобщават в областите Варна и Добрич екипи на пожарната оказват помощ на енергото. В област Търговище е спряно движението на всички товарни автомобили в областта с цел подпомагане на снегопочистването. Силни снегонавявания има по пътя Търговище - Попово, между кв. Въбел към с. Здравец и с. Подгорица.

Няма достъп до част от населените места от община Дулово. Предприети са действия с помощта на специализирана верижна техника на РДПБЗН - Силистра. Заедно с екипи на ЕНЕРГО-ПРО се работи по възстановяване на електропреносната мрежа. Междувременно се доставят хляб и други хранителни продукти на жителите. Екип на РСПБЗН Монтана е извикан на сигнал за заседнал ТИР.

В Западна и Централна България, както и в крайните югоизточни райони, превалява слаб сняг.

Към 11.00 часа дебелината на снежната покривка в Западна и Северна България е между 13 и 39 см, а в Южна - между 1 и 24 с.

Очаква се през нощта на някои места отново да има превалявания от сняг. В крайните югоизточни райони валежът ще е интензивен, там и температурите ще се повишават.

Утре минималните температури ще са между минус 9 и минус 14 градуса. По-високи ще са по южното крайбрежие, като на отделни райони в Северна България при изясняване и стихване на вятъра ще достигнат до минус 20 градуса.