Язовир "Брестница" край Кюстендил се източва, след като вода е пробила под стената, каза кметът на Общината Петър Паунов, цитиран от БНР.

За аварийната ситуация е сигнализирала в неделя жена, която обработвала градината си наблизо. Избила е вода под корените на огромно дърво до изпускателния кран на язовира, но самият кран е напълно изправен.

Веднага е бил изпратен екип с тежка техника, която до снощи успяла да изкопае канал, по който водата е насочена в близкото дере.

Обявиха частично бедствено положение във Вършец

Обявиха частично бедствено положение във Вършец

Общината търси помощ от държавата за справяне с щетите

Няма опасност от скъсване на стената, тя е земно насипна, заяви кметът Петър Паунов, който е бил на място до овладяването на ситуацията. "Колегите цяла нощ стояха до язовира в Брестница. Имаме пробив от вчера. Ситуацията е овладяна, къщата, която беше застрашена - по никакъв начин няма притеснения за нея. Веднага бе изработена с техника отвеждаща вада, която заусти водата в дерето. В момента източваме язовира... Язовирът ще бъде източен вероятно тази вечер или утре сутринта окончателно. В момента водата се отвежда в река Бащица по това дере абсолютно безопасно", каза още той.

Бедствие и в Трявна

Бедствие и в Трявна

Няма пострадали хора

По думи на експерта по управление на кризи на Община Кюстендил Ивайло Чалъков се очаква до края на днешния ден язовирът да бъде източен напълно, като рибата в него ще бъде събрана и пусната във водоем наблизо.

Язовирът е общински и е бил строен за нуждите на ТКЗС преди десетилетия. По данни на специалисти от общината Обемът му е около 28 000 куб. м, дълбочината му е до 4 м, а водната му площ е с 60 м дължина и 30 м широчина.

Порой в Бургаско наводни две села и предизвика свлачища

Порой в Бургаско наводни две села и предизвика свлачища

Валежите са нанесли тежки щети на инфраструктурата на населените места