Река Чая е скъсала дигите, излязла от коритото си и е заляла хиляди декари земеделска земя в община Садово. Нанесени са големи щетите на местните земеделски производители. "Река Чая излезе от коритото и преля над дигите по данни на нашите специалисти, ще направим оглед с дрон, за да видим дали няма скъсани диги", коментира пред БНТ Снежина Динева, изпълнителен директор на "Напоителни системи" АД.

В общината е обявено частичното бедствено положение, паднали са 120 литра дъжд на квадратен метър на връх Рожен, което е вдигнало нивото на реката. Най-сериозно е положението в района между село Катуница и град Садово. Пътят там също е залят и затворен за движение, както и Катуница-Асеновград. 

"Трети път ни давите за 20 години не ви или е срам, трети път фалит. Защо излезна над дигите, защото 200 метра по-надолу имате тапа над 30 дървета бряг-бряг", коментира земеделският производител Васил Илиев.

Според Снежина Динева, през април миналата година е правена корекция на дигата и към настоящия момент няма проблеми, удържа и е стабилна. "Най-вероятно ако има разлив ще е на друго място", добави тя.

"Щетите са огромни за нас, само преди 3 дни засях 9 дка моркови само за тях разходите са 3500 лв., там имам пипер, царевица, всичко плува под вода", допълва пострадалият производител Георги Чолаков. 

"Когато трябва да прибират готовата продукция, те са залети от несвършената работа на някои" смята кметът на Садово Димитър Здравков.

Военните отново в Смолян заради наводненията

Военните отново в Смолян заради наводненията

Разчистват наводнените улици в квартал "Райково"

В северозападна България, приливната вълна е заляла квартал в град Роман. Пострадали няма, но са нанесени много щети, съобщава БТВ.

Тази сутрин улици на града, къщи и мазета са наводнен, след като река Малки Искър е излязла от коритото си. Обявено е бедствено положение и хората са евакуирани от домовете. Жители се притесняват, че е изпуснат язовир.

Причината е голямото количество дъжд, а не язовир, коментира главен комисар Николай Николов, който е в града.