Гражданско недоволство зрее в Хасково заради планирано поскъпване на водата. Години наред градът не може да ползва питейна вода заради наличието на уран в нея. Според последните данни водата вече е годна за пиене и затова ВиК иска увеличение с 50 стотинки на кубика.

Хората обаче не вярват, че от чешмите им вече не тече уран. Преди години Хасково бе известен с това, че влезе в книгата с рекордите на Гинес с най-големия религиозен монумент - статуята на Богородица с младенеца, по-голяма от тази на Христос в Рио. От три години насам обаче Хасково е известен като градът на УРАНжадата.

Хасково от години има проблем с водата и аз мисля, че той не е окончателно решен, заяви пред News.bg депутатът от БСП Смиляна Нитова, която е от хасковския избирателен район. Както тя припомни, преди три години водата в града е забранена за готвене и пиене. РЗИ наложи мярката заради завишено количество уран във водата през април 2017 и тази забрана продължи до 19 май тази година, изтъкна тя.

Засегнатите от кризата с урана са около 70 000 души, колкото са гражданите на община Хасково. По този случай имаше проверка в Районна прокуратура в град Хасково, която разкри, че по-високо съдържание на уран е било открито във водата още през октомври 2016 година от експерти на Басейнова дирекция, припомни още Смиляна Нитова. Проблемът не е от вчера, по думите й. Прокуратурата се произнася, че няма виновни служебни лица, които да са укривали информация за завишените нива на уран в чешмите на хасковлии.

През май 2017, както разказва народният представител от левицата, правителството отпуска 2 милиона лева за дублиращи кладенци и два водопровода. Новите кладенци вече са завършени. Идеята е новите съоръжения да работят едновременно, за да се получи най-добрият микс от вода, при които с почти 99% сигурност водата да е под нормата на съдържание на уран, подчерта Смиляна Нитова. Последните изследвания за нивата на уран във водата показват, че те са в нормата. Затова отпада забраната хасковлии да пият вода от чешмата. Според изискванията, за да бъде питейната вода в допустимите норми, стойността на естествения уран в нея не бива да надвишава 0,03 милиграма на литър, по думите на червения депутат. До 2015 година нормата на уран е била 0,06 милиграма на литър и е намалена двойно заради европейски директиви, просто в съответствие с препоръките на СЗО.

Смиляна Нитова припомня, че тезата на управляващите е, че дори години наред хасковлии да са пили вода с уран, такава е била нормата. В други държави обаче нормите на уран на литър са по-ниски, посочва още червеният депутат. В САЩ нормата е като в Хасково - 0,03 милиграма на литър. В Канада например е 0.02 мг/л, а в Австралия - 0.017 мг/л. Правителството на Канада информира на официалния си сайт в раздела за водите, че продължителната употреба на вода с уран уврежда костите и бъбреците, притеснена е Смиляна Нитова.

През тези три години, откакто е кризата с водата с уран в Хасково, през бюджета на общината са заделени значителни средства за закупуване на минерална вода за нуждите на училища, детски градини, болницата, социалните заведения. А в Хасково водата е 3 лева за кубик, припомня депутатът от левицата. Хасковлии плащат една от най-високите цени за вода години наред. По време на забраната водата да се ползва за питейни нужди хасковлии плащат същата стойност на нещо, което реално е вредно за здравето им. А веднага след отмяна на забраната ВиК операторът е поискал поскъпване на водата с още 50 стотинки и тя да стане 3,50 лева за кубик. Хасковлии са недоволни от исканото поскъпване. Заради коронавируса освен това и много хора са останали без работа, закрити са предприятия, много млади родители са принудени да останат по домовете си, за да гледат децата си заради затворените детски градини и училища. Населението обедня, притеснена е Нитова. Хората искат цената да съответства на качеството на водата. Правена е калкулация в града, че след като ВиК-операторът не е в състояние да изпълни задълженията си и да доставя годна за питейно-битови нужди вода, хората не би трябвало да плащат нищо друго, освен 11-те стотинки на кубик за отвеждане на отпадни води и още 43 стотинки за пречистване.

Едно от основните притеснения на хората в Хасково обаче остава и това, че водата е опасна. Има два компонента, които влияят особено на качеството на водата, единият от тях е наличието на уран, който да е в нормите на допустимото, другият компонент е наличието на алфа частици, които според Нитова също оказват голямо влияние върху здравето на хората. Алфа частиците унищожават молекулите на водата, а това довежда до промяна в структурата на ДНК веригата, което довежда съответно до онкологични заболявания, подчерта тя.

А Хасково е на челно място по онкологични заболявания. Дали това е резултат от пряката връзка от ползването на вода с такова качество все още няма точен отговор, каза още червеният депутат. Нитова отново посочи данните на канадското правителство, че водата с уран уврежда костите и бъбреците. Затова и тя е сигурна, че некачествената вода влияе на здравето на хората и на заболеваемостта в региона.