Установени са отклонения в качеството на водата за питейно-битови цели в село Сърница в община Минерални бани, съобщиха от РЗИ-Хасково.

Местното ВиК е пратило на Здравната инспекция протоколи за проби от 12 декември 2022 г., при които са установени отклонения в качеството на водата по показател "естествен уран" - 0,0349±0,0030 mg/l, при определена максимално допустима стойност 0,03 mg/l, "обща алфа-активност" - 0,64 Bq/l, при контролно ниво 0,1 Bq/l, и изчислена индикативна доза - 0,111±0,024 mSv, при определена параметрична стойност - 0,1 mSv. От РЗИ посочват, че при тези резултати питейната вода не съответства на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Връчено е предписание на ВиК-Хасково за ограничение за употребата на водата в Сърница за питейни нужди и приготвяне на храна, до отстраняване на проблема с превишенията по показател "естествен уран" и радиологичен показател "индикативна доза".

Водоснабдителното дружество трябва да организира осигуряването и доставянето на вода за питейни нужди на населението с цистерни - водоноски, отговарящи на изискванията към съдове и резервоарите за вода за пиене.

Завишени нива на уран във водата в тополовградски села, негодна е за пиене

Завишени нива на уран във водата в тополовградски села, негодна е за пиене

Селата Светлина и Владимирово...