Над 400 души от Мизия и 100 души от село Крушовица са евакуирани късно снощи и през нощта, съобщават от пресцентъра на МВР. Евакуацията заради бедствието, причинено от водната стихия, продължава.

Главен комисар Николай Николов съобщи, че към момента е открита една жертва на водната стихия. Става въпрос за възрастен мъж, открит от сина си, който служител на МВР, уточни Николов, цитиран от БНР. Мъжът е около 60-годишен и е отказал да бъде евакуиран.

По-рано информация за загинали нямаше.

БЧК разблокира бедствения си резерв, стартира кампания за набиране на средства
Още...

Припомняме, в град Мизия нивото на река Скът се покачи, залети са улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, като има и паднали постройки.

Електрозахранването в града е прекъснато поради наводнени електросъоръжения.  Наводнени са жилищни сгради по улиците „Любен Каравелов", ул. „3-ти март", ул. „Сергей Румянцев", ул. „Димитър Благоев", ул. „Гаврил Генов" и ул. „Дафинка Чергарска".

Допълнителни екипи с високопроходима техника и лодки от Регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението" - Плевен, Монтана, Ловеч, Видин, Велико Търново и СД ПБЗН са изпратени в помощ на екипите от Враца за участие в спасителните операции. На мястото на бедствието е и шефът на пожарната Николай Николов, който ръководи спасителните действия.

Орешарски в непрекъсната координация с министрите си заради бедствието
Още...

 

Евакуираните са предимно възрастни хора и трудноподвижни.

Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на инженерна техника - 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от РСПБЗН - АЕЦ - Козлодуй.

В готовност са медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост. Обстановката в останалите области се нормализира.

С лодки и хеликоптери спасяват бедстващи в Мизия
Още...

Николов съобщи, че ситуацията в Мизия е доста тежка. Стотици са наводнените къщи, десетки сгради са срутени. Евакуираните около 500 души са настанени в детска и градина и училище. Все още има бедстващи хора, но знаем къде са. Тревогата е за възрастните  трудноподвижни хора, които нямат мобилен телефон. Прави се необходимото да се окаже помощ навсякъде, където е необходимо, увери главен комисар Николай Николов.

Спасителите обхождат квартал по квартал и къща по къща, данните се сравняват с предоставени от общината списъци на жителите. Минути пред и 7.00 часа са пристигнали два хеликоптера на Министерство на отбраната, които облитат непристъпните места и са в изключителна помощ.

МВР шефът Цветлин Йовчев и главсекът Светлозар Лазаров пътуваха към района на Мизия. Двамата координират на място спасителните дейности и оказването на помощ на бедстващите и пострадали хора заедно с представителите на местната власт. 11 екипа с около 50 пожарникари и спасители от различни областни управления от снощи работят без прекъсване в района на Мизия.

Полицаи от ОДМВР съдействат на спасителните екипи  като активно са се включили в предупреждаването на хората, извеждането от застрашените домове, отцепването на районите и пътищата. Очаква се включването на два военни модула с около 70 души в дейностите за спасяване и подпомагане.

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР, изрази притеснението си от това какво ще открият спасителите в наводнените домове.

НИМХ към БАН от четири дни е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си, допълни Николов. Той оцени високо помощта на доброволците в Мизия. По думите му те са спасили десетки животи.

От своя страна Ясен Сливенски, директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствия" в БЧК, заяви, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода, да помогнат на бедстващите.

Приливната вълна e наводнила западния квартал на града. В някои къщи нивото на водата е към 2 метра.

Врачанският областен управител Венцислав Василев, който следи ситуацията на място съобщи, че нивото на р. Скът засега е в застой, но ситуацията остава критична.

В Бяла Слатина и селата от община Мизия, които вчера бяха наводнени, залетите къщи, дворовете и промишлените предприятия остават под вода. Спасителните екипи изчакват изтеглянето на водите, за да започнат отводнителни дейности.

Командирът на авиобазата в Крумово ген. Златко Златев информира, че още един хеликоптер е в готовност да излети към бедстващия район. С двата Кугъра, които са излетели тази сутрин около 5.45 часа, са спасени трима души. 11 са спасени с надуваеми лодки.

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски заяви пред Нова телевизия, че картината е трагична. Той определи случващото се като трагедията на века.