Причината за замърсяването с манган на водата в община Родопи е водното огледало на местния мини ВЕЦ, сочи експертна проверка, съобщи bTV.

Припомняме, че вчера в общината беше обявено бедствено положение заради манган 20 пъти над нормата. Докладът на специалистите се забави три месеца.

"Заключението на специалистите е, че замърсяването идва от водното огледало към мини ВЕЦ-а", обясни Спартак Николов от ВиК-Пловдив.

 Бедствено положение в пловдивско село заради манган във водата

Бедствено положение в пловдивско село заради манган във водата

Завишените стойности на химичния елемент са в пъти над допустимите

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че още от първия ден се работи за овладяване на кризата. Предстои изграждане на дублиращи сондажни кладенци и подмяна на цялата водопроводна мрежа в Брестовица, но това ще се случи най-рано от края на март.

"Последните резултати сочат, че има 1600 мигрограма на литър манган при 50 микрограма норма. Бедственото положение е много отдавна", заяви кметът на Брестовица Павел Михайлов.

Местните жители са категорични, че от година и половина слушат обещания без нищо да се върши. В същото време призовават да се намали цената на водата, за да не плащат отровна вода, която не могат да използват за нищо - нито за санитарни, нито за битови нужди.

Миналият месец жителите на селото се закани да излязат на протест.

Село Брестовица има същият проблем.