Три невзривени снаряда обезвреди специализиран екип от Националния военен университет "В. Левски".

Снарядите бяха открити в Русе, в района на Дунавски драгажен флот. Формированието е в състав от шестима военнослужещи с два автомобила, с ръководител подполковник Йордан Терзиев, съобщиха от Министерството на отбраната.

Боеприпасите - един 152 мм снаряд от гаубица от Втората световна война и два силно корозирали 76 мм снаряда от Първата световна война, са транспортирани на безопасно място на 13 км от Русе, където са унищожени при спазване на всички мерки за безопасност.

Специализирано формирование от Флотилия бойни и спомагателни кораби с ръководител капитан III ранг Красимир Иванов разузна, транспортира и унищожи днес 76 мм силно корозирал осколъчен фугасен снаряд, открит в местност Рогачка, град Царево, област Бургас.

Боеприпасът е унищожен в района на бившата каменна кариера след село Изгрев. Районът е отцепен при стриктно спазване на мерките за безопасност. Военнослужещите действаха след получено искане от областния управител на област Бургас и положителна резолюция на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.