25 военнослужещи с транспортна и инженерна техника от 61-а Стрямска механизирана бригада оказват помощ община Карлово за преодоляване на последствията от наводнението в града. Модулът е от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия от първи механизиран батальон и батальона за логистично осигуряване на 61-а Стрямска механизирана бригада, водени от старши лейтенант Ивайло Тянчев. Общ ръководител и координатор на модула е подполковник Димитър Иванов, командир на батальона за логистично осигуряване, съобщиха от Министерството на отбраната.

След дъжда ситуацията в Карлово се успокоява

След дъжда ситуацията в Карлово се успокоява

8 помпи за отводняване работят в непрекъснат режим

Военните помагат за почистване на най-засегнатите райони на града, сред които са сградата на Професионалната гимназия по железопътен транспорт "Христо Смирненски" и кризисния участък на дере "Меден дол". Те ще оказват съдействие до окончателното ликвидиране на последствията от наводнението. При необходимост има готовност да се включат допълнителен личен състав и техника.

Военнослужещите се включват по искане на кмета на Община Карлово и със заповед на командира на Сухопътните войски.

От Министерството на труда и социалната политика обявиха, че Агенцията за социално подпомагане има готовност за оказване на подкрепа на пострадалите хора от проливните дъждове в Карлово. На засегнатите от пороя домакинства ще бъде оказано пълно съдействие при подаване на молби за еднократна помощ, отпускана по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за посрещане на инцидентно възникнали жизнено важни потребности. Нейният максимален размер е 375 лева. С тези средства хората ще могат да закупят храна и вещи от първа необходимост. Служители от дирекция "Социално подпомагане" участват и в огледа на щетите в пострадалите от пороя райони и оказват подкрепа на пострадалите семейства.

7 евакуирани след проливния дъжд в Карлово

7 евакуирани след проливния дъжд в Карлово

92-годишна жена е сред спасените от наводнението

БНР информира, че пороен дъжд е предизвикал поражения в няколко населени места и в община Кайнарджа, област Силистра. Обявено е частично бедствено положение - за селата Зарник, Светослав и Добруджанка. "Няма пострадали хора", заяви зам.-кметът на Община Кайнарджа Мая Бочева, цитирана от националното радио.

Проливният дъжд е започнал малко преди полунощ и е продължил около три часа. Разрушени са мостове и части от уличната настилка, увредени са електрически стълбове. Има наводнени къщи и съборени огради. Има опасност от срутване на три къщи в село Зарник. Хората от тях са били евакуирани.

Въведена е забрана за движение на хора и автомобили по няколко улици в село Зарник заради опасност от пропадане на уличната настилка. По предварителни данни е унищожена и част от реколтата. По време на проливния дъжд снощи вследствие на късо съединение е изгорял лек автомобил. Шофьорът и пътниците не са пострадали. Имало е закъсали автомобили, които днес са били освободени.