Все още няма ясни правила, които да регулират дивото къмпингуване. Това заяви Павел Маринов - директор на РИОСВ - Бургас, съобщи БНТ.

По думите му тепърва предстои уреждане на нормативната уредба.

Към момента се позволява поставянето на палатки, каравани и кемпери само на регламентираните затова места, каквито са категоризираните къмпинги по Черноморието.

Заливът Вромос край Черноморец е едно от местата, превърнато в незаконен къмпинг. Между месеците март и октомври тук има множество каравани, като някои от тях остават и целогодишно.

От 2019 година има и създадена наредба, която регламентира дивото къмпингуване. Тя обаче не е влязла в сила, тъй като търпи неколкократни промени и предизвиква бурни дебати в Народното събрание.

Припомняме, че на 20-ти януари Министерството на околната среда и водите (МРРБ) одобри нова методика за картографиране и определяне на границите и вида на пясъчните дюни по Черноморието.

Целта на нововъведението е да се преустановят строежите, да не се копае и извършва търговска дейност върху дюните. Наред с това от министерството искат дюните да се опазят от АТВ-та и автомобили. Картографирането на дюните е важно, защото без него наказателните постановления, които полицията издава на нарушителите, падат в съда, допълват от институцията.

Сглобката защити дюните

Сглобката защити дюните

Депутатите приеха на първо четене Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Пясъчните дюни са защитени територии, а поставянето на преместваеми търговски обекти, коли, каравани и кемпери е забранено, припомнят от МРРБ. Ако обаче дюните не са отбелязани като такива, някои концесионери по морето безнаказано ги разорават и ги включат към площта на плажа, който стопанисват. Туристите също нарушават целостта им, преминавайки през тях с автомобили.

В тази връзка зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов заяви, че въпросната методика ще показва точно къде и как трябва да бъдат определени дюните така, че те да бъдат опазени и съхранени.

Дори и при ясно определени граници на пясъчните дюни, те отново стават обект на посегателства заради липсата на обозначителни табели, допълни той.

"Надяваме се Министерският съвет или МОСВ и общините да приемат някаква обща политика за приемане на наредба за дивото къмпингуване, каквото предвиждане има в Закона за черноморското крайбрежие. Това ще помогне много процеса при прилагане на свободното къмпингуване от хората", подчерта още директорът на РИОСВ.

Обезопасяват плажовете без концесионери през 2024 г.

Обезопасяват плажовете без концесионери през 2024 г.

Подготовката за летния сезон започна