На днешното си заседание Общинският съвет във Варна реши да покрие задълженията на белодробната болница в града, съобщиха от Обс-Варна.

Беше гласувана целева субсидия в размер до 1 млн. лв, с които да бъдат изплатени заплатите на служителите и задълженията към Енергопро. Общинските съветници се произнесоха категорично "ЗА".

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2022 г.

Община Варна, въпреки че няма законов ангажимент, вече 13-14 години подпомага "СБАЛПФЗ - Варна ЕООД". С днешното решение общата сума, която е осигурила общината за покриване на задълженията за последните 10 години, става 4,5 млн. лева.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов заяви, че за днес е насрочена среща в Министерството на здравеопазването, на която ще бъдат водени разговори за решаване на дългогодишния проблем с бившия Тубдиспансера. Той посочи, че се надява на положителен резултат.

Разхвърлят пациентите от белодробната болница във Варна из страната

Разхвърлят пациентите от белодробната болница във Варна из страната

Опции са Бургас, Русе, Велико Търново и Добрич

Припомняме, че случаят с тубдиспансера нашумя през последните месеци. Лечебното заведението имаше натрупани дългове към електрокомпания в размер на 80 000 лв. В крайна сметка токът на болницата беше спрян. Пациентите от белодробната болница бяха изпращани у дома или в други лечебни заведения. Персоналът на болницата пък излезе на протест, заради неизплатени заплати.

Вчера от Министерство на здравеопазването заявиха, че не разполагат с механизми и единственото, което могат да направят, е да съдействат за прием на болните пациенти в други болници в цялата страна.