Пациентите на белодробната болница във Варна имат алтернатива да се лекуват в отделенията на други лечебни заведения в страната. Това обяви на брифинг пред Министерство на здравеопазването Момчил Мавров - началник на кабинета на министъра.

Белодробната болница във Варна е общинско търговско дружество и държавата няма механизъм, по който привилегировано да подпомага едно или друго лечебно заведение, обясни Мавров. Няма да търсим кой е виновен лечебното заведение да не може да си плати тока, да не може да си покрива разходите, каза Мавров.

Окончателно спряха тока на Белодробната болница във Варна

Окончателно спряха тока на Белодробната болница във Варна

Пациентите са изписани и са изпратени по домовете си

РЗИ-Варна ще издаде заповед за изолация на заразните пациенти. Възможност за пациентите е те да се лекуват в други болници в страната, посочи Момчил Мавров. Опции са Бургас, Русе, Велико Търново и Добрич.

МЗ ще помага пациентите да бъдат навреме установени и поставени на лечение, но към момента няма опция лечението да се осъществи на територията на Варна. В сряда на среща със здравния министър са поканени областният управител на Варна, кметът, директорът на РЗИ във Варна и управителят на лечебното заведение. Министерството помагало да се организират нещата, според Мавров.

Припомняме, по-рано днес служителите в Белодробната болница във Варна излязоха на протест. Лекари, медицински сестри и санитари настояваха да получат дължимите си заплати, тъй като не са получавали възнаграждения от 10 месеца.