700 машини и 1 200 души са почиствали пътните настилки в страната в районите със снеговалеж през изминалата нощ. Всички пътища са проходими при зимни условия. Това заяви пред БНТ директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Михаил Рашков.

Всички магистрали са отворени за леки автомобили, на места има заледени пътища

Всички магистрали са отворени за леки автомобили, на места има заледени пътища

Валежи от сняг и дъжд има в почти цялата страна

През нощта снеговалежът е бил най-силен в Родопите. Поради това е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по път II-37 Батак - Доспат, път III-842 Белово - Юндола, по път II-35 Троян - Кърнаре, в прохода "Петрохан", както и в "Превала" и "Шипка". Ограничено е движението и за МПС над 10 тона в проходите "Вратник" и "Твърдишки". В "Дюлински" и "Пампорово" е забранено движението на моторни превозни средства над 3.5 тона.

Без ограничения е преминаването през "Айтоски", "Котленски", "Обзорски", "Печинско", "Предел", "Републиката", "Ришки" и "Рожен".

Рашков увери, че 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Жълт код за сняг в три области

Жълт код за сняг в три области

Предупреждението е издадено за Родопите

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция".

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.