Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с предложение за покупка на сградата на Районния съд в Балчик, информира БНР.

Сградата, в която се помещава съдът е частна и е под наем. Договорът за наем изтича в края на този месец.

Предстои да бъде извършена актуална пазарна оценка на имота.

През февруари магистратите са обсъдили четири варианта за съдебна палата в Балчик - настаняване в бившата професионална гимназия край града, покупка на настоящата сграда, преобразуване на бивш военен имот или нов градеж в центъра.

Първото предложение би струвало 300 хиляди лева за ремонти, но сградата на бившия техникум е отдалечена и с недостатъчна квадратура, се отбелязва в протокола от заседанието на комисията "Управление на собствеността" при ВСС.

На около 2,460 милиона лева се оценява настоящата сграда с терена. Четириетажното здание се смята за най-функционално и достатъчно да приюти всички служби.

Магистратите посочват, че отдалечеността от центъра на града не се отчита като проблем, тъй като има уреден обществен транспорт.

На съдебното ведомство е бил предоставен бивш военен имот в квартал "Балик". Според експерти обаче, за да се превърне обаче в съдебна палата, са нужни около 3,5 млн.лв.

Около 4,370 млн.лв. пък са необходими за изграждането на нова сграда в центъра. За целта е било учредено безвъзмездно право на строеж върху общински терен. Направени са били и няколко първи копки, но до строителство не се е стигнало. 

Припомняме, че балчишкият съд се измести в края на града през 2011 г., след като старата сграда в центъра бе обявена за опасна. Оттогава се търси решение на проблема.