Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на птичи грип в животновъден обект в ловешкото село Йоглав. Пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Засегнатите птици в обекта са патици мюлари. За да се ликвидира заболяването, БАБХ е предприела всички необходими мерки.

Всички птици, отглеждани в обекта, са умъртвени. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Откриха огнище на птичи грип в Ловешко

Откриха огнище на птичи грип в Ловешко

Всички заразени птици са умъртвени

След като през март огнище на болестта беше открито в друго ловешко село - Лисец, продължават ежедневните клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона, и се прави епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.

В момента са свикани областните и общинските епизоотични комисии. За случая е информирана и РЗИ-Ловеч и са взети всички превантивни мерки.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Заразяване може да случи при пряк контакт с болни птици.

От БАБХ напомнят, че фуражите и суровините за тях трябва да се съхраняват в закрити помещения. По този начин се избягва възможността диви птици да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вирус.

БАБХ засилва контрола заради огнищата на птичи грип

БАБХ засилва контрола заради огнищата на птичи грип

Масово проверяват птицевъдните обекти в страната