Ново огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) констатираха в животновъден обект в ловешкото село Лисец. Пробите са били потвърдени вчера от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Засегнатите птици в обекта са патици мюлари. Българската агенция по безопасност на храните е предприела всички мерки за ликвидиране на заболяването и срещу разпространението на инфекцията сред птиците в района.

БАБХ откри огнище на птичи грип във Видинско

БАБХ откри огнище на птичи грип във Видинско

Засегнатите птици са кокошки, фазани и гълъби

Всички отглеждани в обекта птици са умъртвени. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10- километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява и търговията с домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

Към момента се проучват причините, довели до заболяването. Предстои свикване на комисия, която ще обходи обектите за клинични прегледи, взимане на проби при съмнение за заболяване и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците.

От БАБХ напомнят, че фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, за да се предотврати възможността диви птици да ги заразят, а оттам и питомните да прихванат вируса.

БАБХ засилва контрола заради огнищата на птичи грип

БАБХ засилва контрола заради огнищата на птичи грип

Масово проверяват птицевъдните обекти в страната