Жителите на второ созополско село искат да минат на административно подчинение към община Бургас. Тенденцията е плашеща, смята общинският съветник от БСП Тихомир Янакиев, цитиран от БНР.

Първото село, чиито жители поискаха промяна на административната карта, бяха от село Извор. Сега такова намерение имат и хората от село Присад. Като основен проблем хората посочват липсата на вода и лошите пътища.

"Проблемът с водата е поставен многократно. Аз също съм запознат и съм е ходил в селото. За проблема знае в детайли и кметът на Созопол Панайот Рейзи. За съжаление няма някакво конкретно действие и то от години", каза Янакиев.

Според него, проблемът с промяната на административното делене не се политизира.

800 училища са закрити за 15 години

800 училища са закрити за 15 години

Като причина посочват демографската криза

Припомняме, село Присад е разположено на двадесетина километра югозападно от Бургас, а землището му надхвърля седемнадесет хиляди декара. Най-голямата надморска височина, измерена там е 49 метра, според wikipedia.

В селото се отглеждаха около 5 хиляди декара лозя - сортовете Каберне Совиньон, Розе от Южния бряг и др., но лозята са изоставени.

На бургаското село Присад и на добричкото село Присад има кръстен остров в Антаркдида, наречен Остров Присад. Той се намира в групата на Южните Шетландски острови, северно от остров Лоу.