Ураганният вятър, който бушува в Русе, остави без ток населени места в цялата област. Скоростта на вятъра надвишава 125 километра в час, съобщи БНР.

"В Хотанцево няма ток почти навсякъде, в Бесарбово нямаме ток, в Сандро едно дърво е паднало и е скъсало жици, няколко къщи са без ток, но там с ремонтните екипи ще се опитаме да го възстановим, в Ястребово също имаме паднало дърво и скъсани жици, няколко къщи са без ток. Кметът е на място и мисля, че ще решим въпроса. Тези, които имат по балконите необезопасени предмети, например саксии, да ги приберат, защото може да стане беля и да пострада някой", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов.

Малко по-рано бе съобщено, че ураганният вятър в Русе е скорост от 120 км/ч, предаде БГНЕС. По данни на Хидрометеорологичната станция сутринта силата му е била 100,8 км/ч, но след 9 часа се е засилила.

Вятърът е откъснал и част от светофара на бул."Скобелев". На място е изпратен екип, който да го ремонтира.

Граждани са съобщили за опасна ламарина, която почти се е откъснала от покрива на Старото музикално училище.

Заради силния вятър е изпратено щормово предупреждение на всички корабособственици и капитани на кораби по река Дунав.

Заради силата на вятъра има доста паднали керемиди и мазилка от сградите. Незакрепени саксии по балконите също са падали по улиците.

Предпазните пана на строителните обекти също са изпопадали, заедно с бетонните стълбове, предназначени да ги укрепват. Някои от тях бяха на пътното платно и се наложи работници да бъдат извикани извънредно, за да укрепят отново паната.