• Завишаване на сероводород отчитат след инцидента в Илиянци

Силен взрив разтърси склад за пиротехнически средства на фирма "Енигма" в софийския квартал "Толстой"в непосредствена близост до базара Илиенци.

Инцидентът е станал около 07.00 часа сутринта на булевард "Илиенско шосе" № 123.

По първоначални данни в базата - метална конструкция "холандски тип" с площ около 400 кв.м е имало складирани увеселителни пиротехнически изделия. Запалването им  е предизвикало гърмежи.

Няма пострадали, съобщава БНР, позовавайки се на информация, получена от Бърза помощ.
След първия взрив са последвали и по-малки, вторични. Районът веднага бе отцепен.

На мястото има 50 пожарникари, полицейски патрули и две линейки.
В голям диапазон се носи остра задушлива миризма на барут, която е като тази от конфетите и пиратките по Нова година.
От "Гражданска защита" обясниха, че атмосферното налягане е причина задушливият облак да се смъкне ниско.

Шефът на огнеборците главен комисар Николай Николов обясни, че няколко часа още ще се чува пукот от скласа, причинен от взривяването на фойерверките, но увери, че опасност не съществува.
Причините за взрива се изясняват.

Около 10.10 часа е пожарът бе погасен.
Пламъците са унищожили покривните ламарини на склада, от него е останала металната конструкция.  

Междувременно от пресцентъра на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии съобщиха, че два екипа на ведомството, ръководени от  началника на отдел „Управление на кризи" в Национална служба „Гражданска защита" Иван Зъздров са на мястото на инцидента.

Те извършват измервания на чистотата на въздуха в района на пожара и в близките квартали - „Толстой", „Свобода", „Бенковски" и  „Орландовци".

В района около изгорялото хале има завишена концентрация на сероводород и пожарникарите вече са с лични защитни средства, съобщиха от Гражданската защита.

За жителите на кварталите "Толстой", "Надежда" и "Бенковски" засега няма опасност от вредни химически вещества като следствие от изгарянето на пиротехническите материали, уточни Иван Зъздров.

От фирма "Енигма" отричат да са наематели на въпросния склад, а проверка на полицията е установила, че помещението няма разрешително за съхранение на подобни взривоопасни материали.

Стана ясно, че има само един очевидец на взривовете, който е разпитан от полицията.