Комисията по "Архитектура, строителство, организация и развитие на територията на общината и населените места" към Общинският съвет във Варна одобри окончателния проект за Подробен устройствен план на курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена".

Планът обхваща територията между комплекса "Слънчев ден", Черно море, резиденцията "Евксиноград" и пътя Варна - "Златни пясъци".

По думите на главния архитект на Варна Виктор Бузев проектът е "пестелив по отношение на параметрите на застрояване". Предвидено е плътността на застрояване да е до 30%, а коефициентът на интензивност - 1,5 пункта. Новите сгради ще са с височина до 15 метра.

В останалите 70% от курорта максимално допустимите височини ще бъдат 10 и 7,5 метра, а плътността на застрояване съответно 30% и 20%. На местата с висока растителност няма да има застрояване. Ще се запазят и териториите с ценни дървета.

Спрямо Подробния устройствен план в курорта, който има статут на селище с национално значение, се предвижда и строителство на жилища за постоянно обитаване.

В проекта е заложено и изграждането на яхтено пристанище и подводен ресторант. Ще се построи и изкуствен остров, който ще има предимно защитна функция. Относно този остров Бузев посочи, че това ще е сериозно съоръжение, изискващо мащабни проучвания. "То най-вече ще предпазва от абразия, атракция ще са само 20% от него", допълни архитектът.

Подробният устройствен план на "Св. Св. Константин и Елена" трябва да се одобри от министъра на регионалното развитие и благоустройството след съгласуване от Общинския съвет във Варна.

На заседанието на комисията по архитектура към Общинският съвет във Варна стана ясно още, че по проекта е имало 83 възражения. Част от тях са били уважени.