Японски инвеститори са проявили интерес към потрояването на подземни гаражи във Велико Търново.

Японската компания Eito&Global вече започна работата и внесе в общината инвестиционен проект за изграждане на 10 кръгови подземни паркинга с общ капацитет от 700 паркоместа.

Инвестицията на японците е за 25 млн.лв., като намерението им е за 30-годишна концесия на общински терени, върху които ще се направят паркингите, пише Money.bg.

Един подземен паркинг за 70 автомобила е 400 кв.м. с диаметър на повърхността на земята 19,5 м. Системата се състои от 6 нива с височина от 1,8 м или общо 11 м.

Конструкция на съоръженията за подземно паркиране позволява да се направи комбинация от подземна и надземна част. С подземните паркинги на Eito&Global се запазва зеленината на повърхността.

Кметът на Велико Търново Румен Рашев ще предложи за терени пространството до "Била" в кв. Бузлуджа, където могат да се изградят три подземни гаража, възможност има и до Пети корпус на ВТУ. Има още една идея и за подземен гараж пред самата крепост Царевец.

Уникалната система се отличава и с отлични противоземетръсни качества.
В. Търново е само част от проекта "Европа" на японската компания. Eito&Global планира да изгради кръгови подземни паркинги в Румъния, Словения, Хърватска и Италия, където преговорите с местните власти са във финален етап.

У нас вече е постигнато предварително съгласие с общинските власти в София, Варна и Пловдив.