Има опасност язовир "Елешница" да прелее, ако валежите са по-продължителни и обилни, съобщава БНТ.

Причината е, че едно от големите съоръжения във Варненско вече девет години чака ремонт.

"Елешница" е един от големите язовири във Варненска област с обем от 10 милиона куб. м. Край него минава пътят между Долни чифлик и Дългопол.

При най-лошия случай могат да бъдат потенциално застрашени селата Гроздьово, Нова Шипка, които се намират по поречието на река Камчия, обясни Милен Илиев, главен експерт от Областна администрация - Варна.

Проливен дъжд през 2015 г. чупи плоча от преливника на язовира и оттогава селата и пътищата в региона са под риск.

500 язовира у нас са опасни, а 414 - в аварийно състояние

500 язовира у нас са опасни, а 414 - в аварийно състояние

Зам.-шефът на ДАМТН: Хората могат да спят спокойно с Божията помощ

Илиев посочи, че в момента съоръжението е в доста критично състояние. От 2018 г. до днес има издадено разрешение за строеж, чийто срок изтича на 28 октомври тази година. Строително-монтажни работи обаче все още не са започнали. При едни обилни валежи ще продължи това рушене на съоръжението, което води до опасност, посочи експертът.

По изчисления на "Напоителни системи" ремонтът на преливника на язовир "Елешница" ще струва над 800 000 лева.

Управителят на "Напоителни системи" - Варна Георги Марценков заяви, че се предвижда ремонтно-възстановителните дейности да започнат в най-кратки срокове.

Отговорните институции не дават обяснение защо девет години не е предприето нищо за ремонтирането на "Елешница". Задължение на "Напоителни системи" е да следи язовира. Още през 2023 г. от Областната администрация са изпратени писма за вземането на спешни мерки. Издадени са и предписания.

Язовирите у нас не били "цъкащи бомби"

Язовирите у нас не били "цъкащи бомби"

Твърде много ведомства имат отношение към управлението на водите според експерт

Марценков обясни, че едното е за актуализация на аварийния план на язовира и то е изпълнено в срок. Второто предписание се изпълнявало стриктно и към момента. То е за поддържане на контролната кота от 53,28 метра или 4 милиона кубически метра със срок до извършване на ремонта на преливника.

Служители на "Напоителни системи"- Варна следят постоянно нивото и обема на язовир "Елешница", за да бъдат своевременно взети мерки, така че да не се допусне преливане на язовира или компрометиране на стената.

Проверките на язовирите във Варненско продължават. До момента са инспектирани съоръженията в общините Суворово, Вълчи дол и Ветрино, като проблеми там не са открити.