Не може да се говори, че язовирите у нас са "цъкащи бомби". Това заяви пред БНТ проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра "Хидротехника и хидромелиорации" в УАСГ.

Той обясни, че ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето съоръжението може да стане опасно.

По негови думи язовирът може да бъде с висок вторичен риск - при определени събития не само той да се разруши, но и да има опасни последици от това.

Експертът подчерта, че всяко техническо съоръжение има нужда от редовно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите при много дейности се налага да се работи на сухо.

Той посочи, че в днешно време всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода. Това обаче предполагасъвсем други специалисти, материали и цени.

Кисляков поясни, че преливниците спадат към т.нар. "облекчителни съоръжения" и имат за задача да провеждат безопасно високата вълна. Той посочи, че има изисквания за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета.

По думи на експерта собствеността върху язовирите е преминала през определени етапи и се е наложило някои от тези въпроси да бъдат нормативно регламентирани със създаването на контролен орган.

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Министърът е открил нарушения при още два язовира

"Проблем у нас е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението на водите по принцип е отделено от техническото състояние на съоръженията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало радикално разбъркване на цялата нормативна уредба", заяви професорът.

Той увери, че големите язовири у нас са в добро състояние. Според него проблемите се решават все по-добре.

Ако трябва да обобщя, бих казал, че сме се изкачили доста над дъното, заключи проф. Кисляков.

Припомняме, на 12 юни Петков обяви, че е проверил на място язовир "Пазар дере" край Ловеч, за който са похарчени 2,3 млн. лева, а водоемът е източен. Служебният министър твърди, че съоръжението не представлява опасност за хората, с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта.

Кирил Петков обикаля язовири да види на живо работата на ДКК

Кирил Петков обикаля язовири да види на живо работата на ДКК

Пре първоначалната проверка са "светнали червени лампи"

Впоследствие ГЕРБ излязоха с опровержение на "откровена лъжа на служебното правителство, превърнало се в предизборен щаб на кандидат-президента Румен Радев". Те заявиха категорично, че въпросният язовир бил умишлено източен, за да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото.

Вчера стана ясно, че Върховната касационна прокуратура подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч.

Икономическият министър пък обяви, че при още два язовира - "Злати войвода" 3 и "Злати войвода" 4ситуацията е идентична ремонтът е завършен, обектът е предаден от фирмата строител, но по неясни причини все още не влиза в експлоатация.

ГЕРБ отвръщат: Язовирът край Ловеч е източен, за да може Петков да се снима до него и да заблуди обществото

ГЕРБ отвръщат: Язовирът край Ловеч е източен, за да може Петков да се снима до него и да заблуди обществото

Служебното правителство се превърнало в предизборен щаб на Радев