Министърът на икономиката Кирил Петков заедно с експерти отива на инспекция на няколко язовира в страната. Причината - иска да види с очите си какво е направила Държавната консолидационна компания с инвестираните 600 милиона. При първоначалната проверка, по думите на Петков, са светнали червени лампи. Странно е според него, че това финансиране минава и през Министерството на икономиката. Той посочи и че само 10 язовира са възстановяване, а идеята е за 400 язовира.

От утре, понеделник, започва и проверка на Българска агенция за експортно застраховане, обяви още Кирил Петков пред БНТ. Там също има са забелязани проблеми в принципната работа, тъй като идеята е да се подпомагат отново, както и при ББР, малки и средни предприятия. Какво се оказва обаче - компании могат да получават застраховка на кредитен риск от тази Агенция и след това да получат кредит от ББР. Има ли такава свързаност, ще проверява Кирил Петков. Самият факт, че това е агенция, която никой не е чувал, също е тревожен, по думите му.

Държавни гаранции за 2 млрд. лева банкови кредити за бизнеса

Държавни гаранции за 2 млрд. лева банкови кредити за бизнеса

Правителството обяви най-мащабната мярка за възстановяване на бизнеса

При ограниченията в рамките на бюджета Кирил Петков е доволен, че правителството е успяло да преструктурира чрез вътрешно преразпределение средствата. Ще се работи по този начин, тъй като не бе извършена актуализация на бюджета. Петков е доволен от свършеното в момента, тъй като е убеден, че е важно да се подпомагат малките и средни предприятия.

В момента на бизнеса му трябват средства за възстановяване, а банковият сектор, макар и да има ликвидни средства, изпитва страх да дава кредите на бизнес, който е рисков при нова вълна и затваряне. Затова държавата дава гаранция на 50% за кредитния риск при добри условия от 7 години период на връщане - това е перспектива, която би позволила на бизнеса да се възстанови. Защо е 50%, Кирил Петков също обясни - защото това е помощ от държавата, разделен с частния сектор и реално това представлява стимулиране на навлизането на частен капитал.