Масирани проверки на полиция и горски служители срещу опитите за политическа употреба на снабдяването с дърва за отопление дават резултат, заявиха на пресконференция от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), съобщи БНР. Горските стопанства са в готовност от началото на април да задоволят нуждите на населението, стана ясно още на пресконференцията.

"Истерията с дефицита и високите цени на дървата за огрев миналата година , която до голяма степен беше създадена и от политиците, не се случи", изтъкна директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Той увери, че горските стопанства са готови да посигурят всички заявени количества по списъците на общините.

"По закон до края на месеца се представят списъците. Ние имаме готовност хората да почнат да си получават дървата за отопление. Няма да има проблем, макар че, да не забравяме, че предстоят местни избори и за всички умни водачи ще бъдем виновни ние. Естествено, защото знаете как се ползва темата. Горските печелят избори с дърва и така нататък".

Депутатите решиха как и от къде ще се купуват дърва за огрев

Депутатите решиха как и от къде ще се купуват дърва за огрев

В текстове от Закона за горите

С цел превенция на практиките от минали години снабдяването с дърва за огрев да се обвързва с политическа лоялност, включително и сред горските служители, бяха проведени полицейски акции в цялата област, отбеляза Юли Сираков, началник на отдел "Опазване на горските територии".

"Беше проведена такава съвместна акция с районните полицейски управления. Към момента няма доказани такива случаи. Никой не би си позволил да работи за дадена политическа сила и да ползва изключителен държавен ресурс", обясни той.

14 са вече арестуваните при спецакцията в Гоце Делчев

14 са вече арестуваните при спецакцията в Гоце Делчев

Целта на операцията е превенция на криминалния контингент преди изборите